9-те кръга на ада с малкото кученце

Здравейте, любители на животните! Днес ще си поговорим за отговорността и грижите, които трябва да положите ако имате желание да отгледате кученцето си още от бебе. Има няколко неща, които съм подозирала, че ще ми се случат, но не съм си и мислела, че толкова много ще ми се отразят. Също така, има няколко много важни етапа от приобщаването на малкото кученце в новия му дом.

1. Взимане на кученцето от собствениците на майката
Съществува варианта да избирате кученцето си на място и веднага след това да го отведете вкъщи. Когато отидете на място вземете това кученце, което първо дойде при вас. Знайте, че то ви е усетило и това, което е изпитало като емоция му е харесало. Това със сигурност ще допринесе за изграждането на силна връзка между вас и вашето ново приятелче.
Когато вземете кучето, завийте го в някоя дреха, която сте носили ден-два преди това – нека му мирише на вас, да свикне с миризмата на тялото ви, с миризмата, която ще бъде около него непрекъснато в новият му дом. Така, когато го вкарате вкъщи, то ще бъде една идея по-малко стресирано, защото, да, то ще бъде стресирано.

2. Прибиране на кученцето в новия дом
Когато пристигнете вкъщи с кученцето си, отделете едно място (ъгълче), което ще си бъде негово. То още е бебе, но съвсем скоро ще има нужда от лично пространство. Поставете храната и водата му там, където няма да ви се налага да ги местите и нека това остане неговото пространство за хранене завинаги. Същото важи и за “спалнята” му. Чудесни легла за кучета се продават в магазини Pets&U, а ако решите можете да импровизирате и сами да направите такова.

3. Захранване
Писах за храненето на кучето в отделен пост, но и тук ще спомена: малкото най-вероятно още няма да е свикнало да се храни с нещо друго освен с майчината кърма. А и да е свикнало, надали ще съвпадне изборът на гранули, който са направили предишните му стопани с вашия. Затова имайте търпение. Кученцето може първоначално да не иска да яде, но съвсем скоро ще види, че това е добре за него. Ако има нужда намирайте начин да направите гранулите по-малки (чрез натрошаване) или по-меки (с хладка вода). Не препоръчвам мляко.

4. Самостоятелност 
Малкото ще търси майка си през първите няколко часа, но след това ще започне да търси вас, тъй като вие ще бъдете съществото, което го храни, пази и успокоява. Вие ще се превърнете в негов “родител”. Със сигурност знаете или някъде сте прочели за бутилката с топла вода, която можете да сложите в леглото на кучето. Е, при нас не помогна, а и не съм чула някъде да е дало положителен резултат. Кучето започва да си играе с капачката, рано или късно тя се отвърта и на сутринта намирате водно легло, само че с водата навън.
Съветвам ви да не пришпорвате малкото да бъде самостоятелно. Съвсем скоро то ще започне само да търси своето лично пространство. До тогава можете да го взимате да спи при вас, а ако не искате да го качвате в леглото си, просто оставете вратата към вашата стая отворена – така то ще се чувства по-спокойно, защото може да ви види.

5. (Не)спокойни нощи
Пригответе се за безсъние. За неуморно скимтене, драскане по вратата, опити да достигне дръжката и да се намъкне при вас. Пригответе се за ранно събуждане, а и няколко пъти преди това. Ако пуснете кучето веднъж в спалнята, докато е малко винаги ще иска да влиза там. Или не го пускайте в тази стая никога, по никакви причини, или го изтърпете докато не дойде времето само да иска да спи отделно. Аз направих второто с Фюри и никога не съжалих за това си решение.

6. Зъби
Е, след като сте готови за безсънието, сега се подгответе да вадите всякакви неща от кучешката уста, защото през първите 2-3 месеца, кучешките зъби растат и сърбят. Ама така сърбят, та знае ли се. Затова ви съветвам – заредете се с арсенал от играчки и никога не давайте на кучето всичките наведнъж, защото ще изгуби интерес и ще си хареса я крак на стол, я някое ъгълче, където ще смъкне латекса, я оплътненията по вратите. Сменявайте играчките през ден.
NB! Не се плашете, че кученцето ви умира да ви хапе още от бебе. Също така не си мислете, че то иска да ви нарани. Кучешката кожа е много по-дебела от нашата и, съответно, много по-малко чувствителна. Когато то си е играло с братчетата и сестричетата си, е хапало толкова силно, защото тяхната кожа е позволявала такъв натиск без да последва болка. Покажете на мъничето, че ви боли, след ухапване го игнорирайте за 30-тина секунди и после пак започвайте играта.

7. Избор на ветеринар
Намерете добър квартален ветеринар, който е готов да помогне при всяко позвъняване на телефона. Още по-добре би било ако вет-а има опит с конкретната порода. Доверете се на хора, които са доволни от него и водете кучето си само там. Не е добре още от малко да го подмятат 100 човека. Представете си го като нашите лични лекари – вие бихте ли се чувствали добре ако всеки път бивате преглеждани от различен лекар?!
И още нещо – следете ваксините на кучето си, въпреки мнението на ветеринаря. Ако забележите пропуск, веднага се консултирайте с него и му искайте сметка защо не е изискал конкретната ваксинация.

8. Тоалетни нужди
Малките кученца имат 3 месеца карантинен срок заради ваксините и не трябва да бъдат извеждани навън, за да нямат никаква интеракция с други кучета. Това означава, че дори да не се докоснат до друго куче, може да подушат някое ‘маркирано’ място и отново да се заразят, така че, мили хора, моля ви, спазете този срок. Ще имате достатъчно време да тичате навън с кучето си.
Научете малкото да си върши работата на терасата или в банята – някъде, където е лесно за вас да чистите. Бебетата не могат да се стискат, още не са в съзнателния си живот, затова се пригответе за много чистене. Поощрявайте кученцето всеки път щом си свърши работата на определеното от вас място. Когато започнете разходките навън то само ще усети, че е по-добре да прави тези неща на някоя полянка.

9. Обучение
За обучението подготвям цяла серия постове, а обмислям и видеа, но тук е важно да спомена, че възпитаването на кучето трябва да започне от съвсем ранна възраст. Веднага, щом свикне с новото си място и новите си стопани, започнете с опити за тренировки. Намерете някакви подходящи (меки и малки) кучешки трийтове и стартирайте с научаване на името. След това преминете към ‘седни’ и ‘ела’.

2 comments

  • Всъщност това с вета не е точно така, за важните неща е хубаво да се иска второ мнение. Важи и за хората. Чувала съм за “лекуване” на тумори в гърдите с бременност, което е безумно и опасно за животното. Така по съвети от познати в началото котарака ми му лекуваха 6 месеца ушна краста. Добре че с кучето по случайност попаднахме на нашето си място и вече ходим само там.

  • Съгласна съм, след една случка наскоро. Обезателно за сериозните неща трябва второ, че и трето мнение, ако първите две са различни. Ние също така попаднахме на добър вет и ходим само там – дала вселената всекиму такъв късмет.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *