Проблемите в кучешкото обучение и как да се справим с тях

Здравейте, любители на животните и най-вече домашните вълци, хехе. Както знаете, много ми се пише за кучетата, а и имам какво да кажа, след като от 6 месеца се занимавам с нашата малка принцеса – Фюри.
На снимката: Дъ Бойфренд и бебе Фюри:))))
След като вече имате вашето приказно, пухено бебе вкъщи, погрижили сте се за неговото адаптиране към новия дом и живот и сте започнали да го храните правилно, е време да се захванете с обучението му. Да, правилно разбирате, кучешкото обучение трябва да започне още докато е бебе. Много хора може да ви кажат, че е рано – не ги слушайте. Когато кучето ви започне да изпълнява (макар и елементарни) команди още в първите си 60 дни, ще се убедите, че тамън му е времето.
Нека започна с кратко интро. Защо според мен обучението е важно?!
Кучетата са адски умни същества и вие сами ще го разберете. Дори без специално обучение, те се учат на разни неща. На първо място, кучетата си създават речник от около 200 думи, които вие използвате и започват да ги асоциират с действията, които следват след тези думи. По този начин те свикват да изпълняват дадено действие по команда. Да научите кучето си на определени команди и начинът им на изпълнение е много важно за самото куче. А и за вас. Камуникацията помежду ви ще се осъществява много по-лесно и пълноценно, ако кучето ви разбира. А, повярвайте ми, то ще усети, че прави нещо правилно и това ще го направи повече от щастливо. И тъй като ще живеете заедно, комуникацията е нещо, от което няма как да избягате. А обучението на кучето е това, което прави взаимоотношенията ви още по-близки. А за да изградите здрава връзка с новото си приятелче, каквато трябва да имат всяко куче и неговият стопанин, трябва да имате контакт помежду си. It’s that simple. :)))))))))
Преди да започнем обучението на кучето, трябва да сме сигурни, че то ще разбира това, което му говорим и показваме и ще възприема нашите действия и думи правилно. Затова, погрижете се предварително кучето ви да си знае мястото. Звучи малко жестоко, но е от първостепенна важност. В обучението на Фюри това беше основната ни грешка, но я поправихме на време. Доминацията на първо място. Кучето възприема семейството си като глутница, това е негов инстинкт. Ето няколко начина да показвате, че вие сте така наречената алфа:
1. Когато слагате храна на кучето, винаги го карайте да изпълни команда. Така то ще остане с впечатлението, че храната трябва да бъде заслужена преди да бъде изядена. Ние сме стигали до момента да се правим, че ядем от нейната храна докато тя лежи и чака да й дойде ред, защото в глутниците, алфата се храни на първо място, а каквото остане е за другите. И това, в интерес на истината, подейства. Да, чувствахме се като пълни идиоти, правейки се, че ядем от храната на кучето ни за да покажем на самото него кой къде се намира в хранителната верига, но се получи и това е най-важното.
В този ред на мисли, когато закусвате, обядвате или вечеряте, не го правете по едно и също време с кучето си. Желателно е то да се храни след като вие вече сте се нахранили. А ето ви и една възможност да изтеглите вечерята си по-рано и да бъдете по-здравословни. :р
2. Когато преминавате през тесни пространства, вървете пред кучето. Алфата винаги води глутницата, той избира пътя. Може да бъде трудно, но се постарайте да влизате първи през вратата, да се качвате първи по стълбата и пр.
3. Не позволявайте на кучето да ляга във вашето легло или на дивана докато вие сте там, освен по команда. Когато му се разреши ще ползва вашата собственост. Единственото нещо, за което не е нужно позволението ви, са неговите играчки. Всичко друго трябва да бъде заслужено с послушание и спазване на добро поведение.
По пътя на логиката можете сами да прецените какви други ограничения да наложите на кучето си така, че то да знае кой командва. Разбира се, малкото винаги ще се пробва с разни номера и заобикаляне на правилата, но вие трябва да имате търпението и упоритостта да му показвате доминантността си всеки ден.
Така и обучението ще бъде много по-лесно (и за двете страни). Запомнете, че тренирането трябва да бъде игра, приятно занимание, развлечение за кучето, а и за вас. Не обучавайте кучето си ако сте нервни, защото то ще усети това. Превърнете го в удоволствие, семеен спорт, игра. И никога, ама никога не насилвайте обстоятелствата. Големите успехи се случват в хода на времето. Вие просто трябва да дадете всичко от себе си. Вашият любимец ще ви го върне многократно.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *