Едно яйце, две маски

Есента дойде не само астрономически, но и нагледно. Аз самата съм изключително щастлива от този факт, но косата и кожата на лицето ми не ликуват тъй подобаващо. Затова се замислих какво мога да им спретна с подръчни материали и от многото мислене се родиха тези две прекрасни домашни маски за лице и коса.
I. Маска за лице
Преди няколко години с майка ми започнахме често да си хапваме овесени трици с кисело мляко за закуска, но от някъде вкъщи се бяха появили няколко кутии с пшеничени трици, които не харесвахме за ядене. От тогава си правим маска за лице с тях, а днес успях леееко да я подобря. Ще са ви нужни: 1с.л. пшеничени трици, 1 белтък, 1ч.л. хума и 1с.л. мед. Всичко се смесва и разбива добре докато се получи хомогенна смес. Оставя се да престои в хладилник за около час (за да стегне, не е задължително) и се нанася на лицето. Оставя се да подейства докато поизсъхне (около 10-тина минути) и се измива добре с хладка вода. Резултатът е почистена в дълбочина кожа, а маската, благодарение на изтъркващото свойство на триците, може да се нарече и своеобразен скраб за лице. Воала!
II. Маска за коса
Не обичам да изхвърлям продукти и затова, когато забърках маската си за лице, реших да използвам жълтъка в такава за коса, която в крайна сметка съдържа 1 жълтък, 1с.л. хума и 2с.л. кисело мляко. Простичка маска с почти същите съставки като горната и много полезна за косата и кожата на скалпа.
Как точно действат продуктите:
Белтък
Ако имате проблем с разширените пори, един от най-лесните и натурални начини да се погрижите за кожата си са маските с белтък! Те имат стягащо действие и същевременно с това осигуряват лек пилинг ефект.
Пшеничени трици
Пшеничните трици са богати на витимини от В групата и на минерали – цинк, хром, калий, мед, магнезий, селен. В техния състав влиза и доста голямо количество каротин. Имат изтъркващо действие и спомагат за дълбокото почистване на кожата.
Мед
Мед върху кожата? Очаквано добра комбинация! Той защитава, овлажнява, помага срещу стареенето, лекува, подхранва, почиства и помага срещу акне! Изобщо, правите ли си домашна маска, добавете мед към нея и тя ще бъде подобрена поне още толкова. Разбира се, става дума за истински мед. (Има малък шанс кожата ви да е алергична към мед, затова първо пробвайте върху някоя друга част от тялото си.)
Хума
Хумата е специален вид лековита пръст (най-ситната), която обикновено откриваме в съседство с извори. Характеризира се с непропускливост за водата, не пропуска микроорганизми, включително и бактерии, причинители на болести, като играе ролята на филтър. Тя има множество лечебни свойства и ви съветвам сами да се убедите в това.
Жълтък
В жълтъкът се съдържат много витамини и полезни вещества, които влияят добре на косата, подхранват я, помагат й да се възстанови след поражения от слънцето или химически препарати.
Яйчният жълтък съдържа витамин B3. Той регулира скоростта, с която расте косата, пигментацията, както и яркостта на цвета на косата. Когато си правите маска за коса с яйце в състава й, вие задоволявате потребността на косата от този витамин и ускорявате растежа й.
Кисело мляко
На първо място киселото мляко хидратира кожата. Благодарение на мазнините и протеините в млякото тя е предпазена от изсушаване, възстановен е липидния й слой, а това означава повече еластичност. Освен това подквасеното мляко почиства кожата на лицето чрез съдържащите се в него киселини.
А вие имате ли любима домашна маска?

6 comments

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *