Vatican Bread | #Blogmas Day 9

Приятелка на мама й дала квас, с която да замеси небезизвестния ватикански хляб. Ако сте чували за него, със сигурност сте го запомнили като нещо необикновено. Хлябът се прави един път в живота, меси се цяла седмица, а накрая се дава квас на 3ма близки и познати, които също да го замесят. Легендата разказва, че хлябът има силата да сбъдва желания и да носи любов.
 
Днес споделям с вас рецептата за ватиканския хляб. Много съжалявам, че няма да остана при нашите достатъчно дълго, че да мога да си взема квас и да си направя и аз, но пък ще бъда спътник на мама в първите дни на месене.
Усещам процесът на приготвяне и след това даването на квас като предаване на човешка енергия. Затова ви съветвам, ако решите да правите хляба, потърсете квас от някого, но в никакъв случай не взимайте ако не усещате положителна емоция в човека, който ви я дава.
снимка: gotvach.bg
Ватикански хляб
Понеделник: Към първоначалната квас добавете 250гр. захар и разбъркайте, след което покрийте с похлупак. Пожелайте си нещо.
Вторник: Добавете 250мл. прясно мляко, разбъркайте и отново покрийте.
Сряда: Добавете 250гр. брашно. Разбъркайте и захлупете.
Четвъртък: Разбъркайте и отново покрийте.
Петък: Добавете 250гр. захар, 250гр. брашно и 250мл. прясно мляко, след което разбъркайте енергично. Разделете сместа на 4 части, 3 от които подарете на близки и приятели.
Събота: Към вашата част добавете 250гр. брашно, 250мл. олио, 3 яйца, 1 шепа стафиди, 1/2 шоколад начупен на дребно, 1 кафена чаша счукани орехи, 1/2ч.л. канела, 1/2 ч.л. сода за хляб, 1/2 бакпулвер, 1 пакетче ванилия. Печете в умерена фурна (ок. 180 градуса) за 45 минути.
Намирам месец Декември за прекрасен момент да го приготвите, защото на всички ни се ще да вярваме, че около Коледа се случват чудеса, а легендата за хляба подсилва този мотив. Същевременно, по мое мнение, ще се получи нещо по-близко до сладкиш отколкото до хляб, което пак го прави подходящ за наближаващите празници.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *