Преди да стана майка

Искам да бъда майка.

Искам да бъда майка възможно най-скоро и хората, които са имали сблъсък с мен за повече от два часа, най-вероятно вече знаят това.

Този пост е от онази поредица note-to-self постове, които пиша най-вече за себе си, за да мога да се върна и да го прочета някой ден.

Също така този пост влиза и в поредицата надявам-се-да-ви-вдъхновя постове, като това много би ме радвало, наистина. И ако някой, който чете това иска да си побъбрим за деца, независимо дали вече е в категория мама, може да заповяда на лично, ще ми бъде повече от приятно. Мога да говоря за това с часове, дни, седмици, месеци. Една приятелка с бебче ми е свидетел, че никога не ми омръзва, макар и още да не съм на тази вълна.

IMG_2467

Скоро четох една статия в Dama.bg, която направо ме вбеси.

Заглавието й ме накара да кликна, защото гласеше нещо от сорта на:

Какво да направя преди да бъда майка

Разбира се, интересувам се от подобен вид материали, защото искам да бъда сигурна, че съм направила правилните изследвания и всичко, което зависи от мен преди да преминем към заветната цел някой ден. Но в тази статия всичко, което пишеше, беше свързано с това как трябва да си поживеем преди да решим да имаме дете. Подобни изрази и истории ме изкарват извън нерви понякога. Гледам да не ми правят впечатление, но ми идва в повече от време на време.

И ето ме тук, седнала да пиша какво трябва да направя преди да стана мамаИ какво според мен трябва да направи всяка уважаваща себе си, партньора си и бъдещото си дете жена.

1. Да си направя всички необходими изследвания, за да бъда сигурна, че всичко с бременността ми ще протече както трябва.

Това включва профилактични прегледи при личен лекар и гинеколог, пълна кръвна картина и изследване на урината. Минимум. А аз лично ще трябва да се убедя, че проблемът ми с дископатията е овладян и няма да изпадам често в ситуация, в която няма да успея да вдигна детето си на ръце. По този въпрос вече взимам мерки – свалих 7 килограма през лятото и правя втори курс подхранващи гръбнака инжекции – , надявам се времето да ми стигне да взема глупавата ситуация с това нелечимо заболяване в свои ръце.

Друго, което направих по въпроса със здравето беше да спра да пуша. Не само защото по принцип е вредно, не само защото пуша от лигавщина, не само защото винаги ми е било лесно да спра да пуша или съм пушела много, а защото искам организмът ми да бъде чист преди в него да се настани друго същество.

2. Да бъда сигурна, че нищо няма да попречи на това да бъда добра майка, както и че майчинството няма да ми попречи на нещо наистина важно за мен в живота.

Какво имам предвид? Не мога да си позволя да имам дете преди да съм сигурна, че ще успея да завърша образованието си без проблем. Нито мога да си позволя да имам дете преди да се чувствам достатъчно уверена от професионална гледна точка. Лично за себе си искам да бъда сигурна, че по време на бременността и, доколкото ми е възможно, на майчинството, ще мога да разширявам и упражнявам познанията си в сферата, в която съм избрала да се развивам професионално. Не съм от хората, които биха зарязали личностното си развитие в името на домакинстването и майчинството, нито пък бих си позволила обратното. Искам преди да имам дете да съм убедена, че имам този баланс.

Какво съм направила за целта?

В момента съм трети курс студентка. В момента, също така, работя по специалността си. Единственият начин да имам дете скоро и да не оставям тази моя мечта да се рее из бъдещето, беше да направя двете едновременно. Желанието ми да бъда майка не е единствената причина, но определено е движещата сила. Изобщо не е лесно да учиш и работиш едновременно, но с правилната мотивация нещата се нареждат и те оставят супер доволен от себе си. Препоръчвам подобно натоварване на младини, уча се на много всеки ден.

3. Да съм се научила на търпение и да не мисля, че съм се наживяла, та е време за дете.

Да, дойдохме си на думата.

Какво значи да си се наживял? Нима някоя майка си е казала така, наживях се сега, дай да се стягам за скучния оакан и оповръщан живот с бебе?! Обичам да повтарям думите на тате – Животът не свършва, а започва в момента, в който имаш дете. Защото имам познати и познати на познати, които се оплакват от децата си непрекъснато; които твърдят, че животът им е свършил; които стават нервни родители и отглеждат нервни деца. Не искам да бъда това. Не искам детето ми да бъде бреме, нито да бъде нещо, което приемам за спирачка.

Нямам търпение да организирам пътуване с дете. Нямам търпение да отида на концерт с дете. Няма да ми попречи, ако по средата на пътуването трябва да се приберем заради висока температура или шарка. Мисля, че истинските приключения идват с децата. И ще се постарая животът ми с моите деца да бъде истинско забавление!

Ето така знам, че съм готова.

Не защото изкарваме достатъчно пари, не защото сме се наживяли, не защото вече ни е скучно сами, не защото му е дошло времето. Просто защото искам.

3 comments

  • Ако животът започва, когато имаш дете, значи много хора никога не започват да живеят? Доста грубо.
    Освен това, не смятам, че идеята е “да се наживееш”, човек никога не се наживява, просто има неща, които трябва да изживееш и премислиш, за да израснеш. Аз пък не мога да понасям майките, които вече на 30-35 с поотраснали деца, още разсъждават като недорасли тийнейджърки. За да станеш майка, най-важното е да си достатъчно емоционално зряла, уравновесена и помъдряла, и да имаш правилни виждания за родителстването – това на някои хора никога не им се случва. Но, в крайна сметка, ти сама си го казала: най-добрата причина да станеш майка е, че го ИСКАШ. Не за да те гледа някой на старини, не защото всички така правят, не защото вече нямаш какво да правиш… а защото го искаш.

  • ” Просто защото искам.”
    Не е достатъчно просто да искаш, за да направиш дете. Трябва да си прецениш възможностите.

  • Успех! Дано скоро се сбъдне мечтата ти. Аз също съм от тези жени, които винаги са искали деца и периода, в който бебеправихме ми се стори като цял един живот.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *