5 причини да си вземете немска овчарка

Кой не знае комисар Рекс?

Немската овчарка е най-известна с това, че се ползва от органи на реда, в полицията, на митницата, от планинските спасителни служби. Знае се, че е сред най-умните и поддаващи се на дресировка кучета. Немската овчарка е също и синоним на вярност към стопанина и семейството. Присъщи черти са привързаност и жертвоготовност за семейството, което се грижи за тях. Това пише из нета.

Днес обаче ще ви говоря от първо лице. Ако сте нови читатели на блога ми, може би не знаете за Фюри. Поправете това сега! 😀 Общо взето всички знаят, че преди почти две години с приятеля ми си взехме бебенце Немска овчарка. Месеци преди да вземем малката, започнах да се информирам обстойно за кучетата като цяло и за немските овчарки като порода – характер, нужди, предимства, недостатъци, болести, обучение и т.н. Не съм спряла да се информирам и днес, но вече смело мога да дам няколко съвета за отглеждането на тази порода специфично.

Ако сте решили да си взимате немска овчарка, важно е да се запознаете с всякакви специфики на породата. Този пост не е за това. Този пост по-скоро ще ви даде представа за моето лично двугодишно преживяване с един екземпляр от породата и съветите, които мога да дам относно отглеждането и съжителството с такова невероятно животно.

5 причини да си вземете немска овчарка

gsd

1. Немската овчарка е куче, което може да се гледа в апартамент

Каквото и да ви говорят, колкото и необичайно да звучи някой да ви го каже, немската овчарка наистина е куче, което няма проблем да гледате в апартамент. Стига да имате достатъчно време, разбира се. Фюри се развива доста добре с 2 часа разходка на ден (1 сутрин, 1 вечер или половин сутрин и 1,5 вечер, различно, както можем). Освен това не прави никакви бели вкъщи, което значи, че не й е скучно. Минимум по 9 часа дневно е сама и не сме имали никакъв проблем. Кучетата правят бели от скука, от това, че често стопаните не изразходват мозъчната им енергия и не задоволяват интелектуалните нужди на породата. Балансираните кучета не правят бели, защото те просто…спят. Или се занимават със собствените си играчки. На това, разбира се, трябва да бъдат научени.

2. Немската овчарка се адаптира лесно

Изключително умни са. Разбират от страшно много неща, напасват се към начина ви на живот и никога няма да ви създадат проблеми, ако са отгледани правилно. Именно заради това им качество няма значение къде ги отглеждате и няма нужда да се притеснявате, че ще се приберете в разнебитено жилище. Разбира се, в това нещо роля ще имате главно вие, защото кучето се адаптира към начина на живот, който вие му позволите да живее. За възпитанието писах тук, но ще има и по-подробни постове скоро.

3. Немската овчарка се превръща в личния ви психиатър

Всичко, което немската овчарка иска е качествено прекарано с вас време. Под качествено прекарано имам предвид време, в което да се отдадете изцяло на интеракция с кучето. Дали това ще бъде галене, чесане, ресане, игра, разходка, поход в планината, няколко часа на плажа, няма значение. Важното е вашето внимание да бъде върху кучето. Те разбират. Те усещат. Много повече и много по-силно от нас. Имайте го предвид. Ще разбере ако физически се разхождате с него, а в същото време говорите по телефона и вниманието ви е съвсем другаде. А това не е чак толкова лошо. Защото по този начин немската овчарка успява да ви измъкне от ежедневието ви и да ви помогне да се разтоварите от всичко, което би могло да ви наторави.

4. Немската овчарка може да бъде отглеждана от семейство с деца

baby and gsd

Сред първите ми спомени от деството тича една немска овчарка. Някъде из първите истории, които са ми разказвани, бъркам в устата на същото това куче и му дърпам езика, а то ме търпи. А миналата седмица Фюри облиза цялото лице на Даниел и притеснено се въртеше около него, защото си беше ударил главата в крака на масата толкова леко, че дори не усети, че нещо му се е случило. Невероятни са в присъствието на деца, много са грижовни, търпеливи и внимателни. Стават за бавачки, буквално. Нямам търпение да имаме дете, за да ги гледам по цял ден колко се обичат.

5. Немската овчарка може да бъде научена на всичко

Фюри знае какво е “Излизай от кухнята”, въпреки, че никога не сме имали врата между кухнята и хола. Знае, че при тази команда трябва да прекрачи лайсната между между плочките в кухнята и ламината в хола и да стои от другата страна. И не съм я учила на тази команда. Тя сама я разбра с времето. Същото важи и за много други неща, на които сама се е научила спрямо това, което й се случва всеки ден, живеейки с нас. Да не говорим за всичко, което знае, защото сме я учили.

gsd

Ето така ще стои и няма да пипне пръчката преди да й позволя, защото преди това съм й казала да легне. За команди като тази, разбира се, се изискват много усилия и от двете страни, но с немската овчарка можете да постигнете това (и много повече) доста по-лесно, отколкото с други породи. Да не кажа, че има породи, с които дори не можете да си мечтаете за такава съсредоточеност и преданост. Можете да научите немската овчарка буквално на всичко, което ви хрумне – дори да ви носи бира. Наистина.


И една бонус-точка.

Не си взимайте немска овчарка, ако:

 • нямате достатъчно време за обучението на кучето
 • нямате достатъчно средства за поне среден клас храна и други подобни грижи
 • нямате нужното (почти волско) търпение
 • няма да прекарвате достатъчно качествено време с кучето
 • нямате намерение да задържите животното до края на живота си/му (това важи за всички домашни любимци)

Е, в общи линии това имах да кажа. Добавям и тук, че Фюри най-вероятно ще има бебета не идната, а следващата пролет, така че имате време да вземете най-променящото живота решение до тогава и да си вземете едно сладко немско-овчарско бебе! ♥ Хехе. Не се шегувам, това са най-яките животни на света! Наш’то гардже си е най-‘убаво.

gsd

 

4 comments

 • Поздравления за приятелчето ти! Уникално е и си личи начина, по който се грижиш за него! Много съм фен на тази порода, обожавам я, самият аз имам приятел от същата порода и мога да кажа, че са уникални кучета, верни другари и добри спътници! Колкото до обучението, ще се радвам да споделим по някой съвет 🙂

  Поздрави,
  buchkoff

  • Благодаря! Скоро планирам рубрика със съвети за обучение, надявам се да бъде интересно и полезно. 🙂

 • Здравейте,
  ние много обичаме нашата немска овчарка, но за съжаление нямаме възможността да прекарваме повече време с нея, тъй като тя не живее при нас.
  Поради тази причина и кучето прави бели. Тя живее в къща в двор, със съседи домашни птици и котки, които нетърпимо мрази.
  Скоро се отгризна опашката на една кокошна, а ако се приближи до нея котка просто побеснява.
  Моля ви за някакъв съвет как да преодолеем този проблем!
  С поздрави от мен

  • Привет, Магдалена!

   За съжаление нямам никакъв опит с други кучета, освен с нашето. Аз лично мисля, че проблем като този няма решение, особено щом кучето е саможиво през по-голямата част от времето. Съветвам Ви да се обърнете към специалист, все пак. В България вече има надеждни треньори за кучета, които могат да Ви помогнат минимум с професионалното си мнение.

   Поздрави и се надявам да се наредят нещата!

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *