Йога: Как започнах, защо я правя и още…

Това е един пост, който отлагам прекалено дълго.

Особено след като знам колко полезен може да бъде той на много от вас, а и не малко хора вече са ме молили лично да го направя.

#1 Книгата


Започвам с това, на което се базира моята домашна йога практика – книгата Йога: Пълно ръководство  от Шивананда Йога Център. Преди време приятелка ми препоръча тази книга и до ден днешен е една от най-добрите покупки, които някога съм правила.

yoga yoga yoga yoga

Книгата не е просто ръководство по йога. В нея е обяснена философията на йогата – от запознаването с нея през йогистките принципи на хранене, медитацията и асаните (така се наричат йога позите), та чак до йогата за бременни. Има си всичко, което ви трябва за да започнете една доста добра любителска практика.

Аз замата започнах да я правя къде от любопитство, къде от скука, къде от нуждата да сваля някой и друг килограм. Е, не ми се получи. Не ми се получи първия път, не ми се получи нито втория, нито третия. Започвах много надъхана и се отказвах в един момент. Спирах, забравях, после пак от някъде ме удряше вдъхновението и пак започвах. И така докато не разбрах, че трябва да намериш нуждата да правиш нещо, за да започнеш наистина да го правиш. Особено нещо толкова сериозно като йога.

#2 Причината


Когато разбрах, че страдам от дископатия, кинезитерапевтът ми даде разпечатка на поредица упражнения, т.нар. лечебна физкултура. Започнах да ги правя и съвсем скоро разбрах, че повечето от тях са базирани на йога. Реших да се опитам да съчетая упражненията, които ми харесваха с йогата.

Постепенно нещата започнаха да се получават. Напаснах всичко спрямо моят личен начин на живот и нужди, а именно: да сваля 2-3кг., да подържам дископатията си като стегна добре коремните мускули и да се разтягам добре, заради ежедневното ми заседнало положение, понеже работя на компютър. И познайте какво? Плучи се! И не само, че се получи, ами и действа.

#3 Храненето


Както казах, в книгата е описан йогисткия начин на хранене, който аз лично не мога да приема за себе си. Освен това, хайде, хайде, не съм тръгнала да ставам йога мастър. 🙂 Отново действах по интуиция и слушах тялото си. Това, което мога да кажа е, че след като започнете една редовна домашна практика, организмът ви сам ще ви подскаже какво, кога и по колко да хапвате. 

За това какви упражнения правя в момента и какъв точно е начинът ми на хранене ще опиша подробно в друг планиран пост, но като цяло мога да кажа, че намалих количествата откакто правя упражнения, по-рядко се сещам да ям джънк, а когато се сетя не го искам в 90% от случаите, защото вредата от него в тялото ми става все по-осезаема. Също така много по-често ми се хапват салатки, а много по-рядко ми се яде късно вечер. Като цяло започнах да се храня доооста по-здравословно и да се наслаждавам повече на добрата храна. Найс, а? 😉

food

#4 Напредъкът и резултатите


Малко хора вярват като им кажа, че само след седмица ще забележат напредък. Истината е, че аз съм доста гъвкава още от малка, но така се бях застояла, че в началото ми беше доста трудно. Само седмица по-късно обаче можете да видите, че разтягането вече е много по-лесно.

Резултатите ще се забавят малко повече, но ще се получи, не се притеснявайте. Иска се постоянство и търпение, но пък от друга страна веднъж постигнете ли осезаем напредък, ще сте започнали неусетно да гледате по друг начин на тялото си, на движението и на храненето. Ще сте осъзнали още повече колко са важни тези неща както за здравето, така и за самочувствието и настроението. А точно това, според мен, трябва да правим всеки ден – да повдигаме самочувствието и настроението си. Много е важно!

#5 Ежедневието


Ежедневната практика е трудна, особено за хора, които са заети, прибират се изморени от работа или имат други ангажименти. Но! Можете да намалите времето двойно като намалите броя вдишвания на всяка поза – принципно задържам една асана за 12 вдишвания, но когато бързам го правя за 6.

Ако пък е станало така, че много бързам, просто правя слънчевите упражнения, казвам си, че слънцето е моят източник на енергия през деня и потеглям свежа да върша каквото имам за вършене. Страхотно ободряващо е! Ето ги:

Йогата сама по себе си не е моето нещо. Медитацията също, за момента. Но в съчетание с други упражнения и ползване като средство за разтягане, ми върши чудесна работа. Искам да кажа, че не е задължително да ставате фанатични на тема йога и да се вкарате във философията на учението. При мен нещата станаха тогава, когато пригодих йогата към моят вече изграден начин на живот и личните ми нужди.

Ако трябва да обобщя този пост в едно изречение, то ще бъде:

Научете йогата да бъде част от ежедневието ви.

Относно вдъхновението в социалните мрежи, много ми е приятно да следя Erin Motz. Гледам да не се набутвам в някакви групи, където йогата е начин на живот, защото изобщо, ама изобщо не ми пасват и не ме карат да се чувствам добре.

Е, накратко е това. Знам, че постът стана доста обемен, но не ми се искаше да го разбивам на няколко по-малки. Отворена съм за всякакви въпроси и дискусии, ще ми бъде много приятно да обсъдим вашите домашни практики, които ви карат да се чувствате добре в кожата си. 🙂 🙂

Благодаря, че ме четете!

хохохох, Пири

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *