Как да обичаме всички сезони Защото всеки идва с очарованието си и заслужава нашето възхищение!

Отдавна замислям този пост, но чаках правилното вдъхновение. И вчера, с падането на първия сняг за 2016-та, вдъхновението се стовари с гръм и трясък! Разбира се, как иначе! Сняг! В края на ноември! Точно тогава, когато имаме нужда вече от него! Малко след откриването на първите коледни базарчета и закачането на първите коледни лампички! Че за къде без сняг?!

Обаче с идването на снега, както е по стар обичай, се появиха и хейтърите. Тези хора, които имат своите причини да изпитват негативна емоция от дадено събитие. За мен е незнайно как още с падането на първата снежинка си представяш градската мръсотия, която е неизбежна до 2-3 дни. Не разбирам как можеш да пропуснеш толкова мигове на радост, на храна за душичката, само защото си натоварен от всичките тревоги на близкото бъдеще.

Но да оставим за секунда моето великанско въодушевление покрай настъпването на зимата и да започнем сезоните по ред. Ето защо и как ги обичам всичките!

Пролет

spring

Най-сетне снегът се топи и можем да видим зеленината под него! А тя така хубаво може да успокоява и зарежда едновременно!

Слънчевите лъчи вече не изглеждат далечни, а ни топлят, дори можем спокойно да свалим връхната си дреха! Обожавам температурите, в които не мислиш колко ти е студено или колко ти е топло! Това за мен е най-хубавото на преходните сезони! Освобождават.

Гледките, макар и малко по-мокри отколкото ни се иска, са внушителни! Небето е синьо. Все по-често.

Иска ми се да изкупя всеки цветарски магазин по пътя към вкъщи! Лалетата вече са факт и как да не напълниш поне една ваза с няколко от тях!

И енергията на наовото начало! Има я в изобилие точно през пролетта! А и така имаме нужда от нея след зимата, защото Коледа отдавна е минала и ни е омръзнало вече от тоя студ! И ето я, в цялата си прелест, пролетта! Да й се радваме докато можем!

Лято

summer

Ако искате да усетите лятото по-скоро, отколкото ни се полага, отидете в Пловдив! И задължително си вземете сладолед! Не, че ги няма през останалото време от годината, но през лятото ни се струват няколко пъти по-сладки!

И ледено лате от Costa или Starbucks! Правят ги уникално яки на вкус!

И летните аутфитчета! ♥ Кой ли не ги обича? Разнообразни, цветни, прохладни, свежи!

И летните нощи, в които дългите разходки са така приятни! Не усещаш кога е минало времето.

Дните са дълги, да отскочим за уикенд до някое моренце не ни притеснява, всичко е така лежерно и се случва с такава лекота, все едно, че е с магия!

Есен

autumn

 

Последно море за сезона и от следващия понеделник започваме да излизаме с дългите панталони и нещо връхно, за всеки случай. И още не сме се усетили, а вече е време за любимите есенни шалове! Чувстваме се толкова уютно, увити в тях, че застудяването изобщо не ни притеснява.

Голите глезени и топличките шапки с широки периферии така добре се съчетават с цветове като горчица и бордо! Чувстваме се като част от всеки красив пейзаж!

А гледките са…уау! Зелена тревичка още се намира и всяко дърво показва своя характер. Няма как да не се впечатлиш поне един път, няма как да не спреш, за да снимаш поне едно есенно градско кътче.

Ииии е времето на канелата, тиквата и pumpkin spice latte-то!

И пак – свободата да не мислиш за температурата, точно когато вече ни е поомръзнало от жегата! Вселената си знае работата, така балансира с тези сезони!

Зима

winter

И точно на време, когато Коледа вече се усеща във въздуха, пада първият сняг!

Градът се преоблича в белия си кожух и зимата ни казва “привет”!

Да я приветстваме и ние! Защото вече е времето на прибирането у дома! Защото вкъщи е по-уютно от всякога. Защото е времето и на дългите ръкави до пръстичките, книжките под топлото одеялце, горещия шоколад, подаръците, гушкането с часове, греяното вино, портокалите, топлите обувки и още по-топлите шалове!

Семейната обич е по-осезаема от всякога, затова не губете време, съберете най-близките си хора и се разходете до някой коледен базар! Пълно е с тях по всички градове! Прекарайте това безценно време с тях, защото в студа най-големия уют се създава от любовта между хората!

И, да, не се чудете, ами подарете този подарък на приятелката, с която не сте се виждали толкова отдавна! Не, че догодина няма да има Коледа, а просто защото знаете, че в сърцето си точно сега искате да зарадвате някого! И така трябва да бъде. Това ни носи зимата!

♥♥♥♥

И само за протокола и с целите на сравнението, ако за всеки сезон се настройвах спрямо нещата, които не обичам в него, този пост щеше да изглежда така:

Поне свърши скапаната, студена зима, писна ми да зъзна! Ама сега като се почне с калта…
Оф, пак е лято, баси жегите ни чакат, всички в трамвая смърдят, не мога повече, слънчасвам и без това един път на лято минимум, как ли ще е тази година, иска ми се да живея някъде, където няма такива жеги.
И, да кво се кефите толкова на тая есен, сега като паднат дъждовете и всички почнат да носят кал в офиса, ще ви питам колко ще ви е приятно.
О, не, сняг, не можеше ли без него? Пак трябва да чистя колата всяка сутрин, да ми замръзват краката, а и в градовете снега не е хубаво нещо, сега ще видите утре като стане киша колко ще е отвратително.

Та, да, мисля, че с това затвърждавам твърдението си, че нещата са точно такива, каквито човек си ги направи и най-важното е да се научим да се радваме от това, което ни е предоставено и да намерим начините да го правим още по-разкошно отколкото е! Защото то наистина е много хубаво! Не мога да си представя да живея на място, където няма четири сезона, бих полудяла от скука! 🙂 Усмихвайте се повече, бе, хора! Сами си създавайте приятна среда и й се радвайте! ♥

2 comments

  • Трябва да има повече хора, които оценяват сезоните 🙂 Късметлии сме, че ги имаме и четирите, нали? Всеки си има своя чар и ти много добре си го показала. Хейтърският параграф искрено ме разсмя 😀

  • Прекрасен текст. Във вторник имах чувство, че съм единственият човек в Пловдив, който се радва, че има сняг 🙂 Аз бях щастлива цял ден, а моите колеги не спираха да мрънкат, колко е гадно. Всеки сезон си има чар и стига да имаме желание, винаги можем да намерим нещо хубаво. И аз не мога да си представя да живея някъде, където няма сезони. Скука! 🙂

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *