Pregnancy Q&A Отговори на Вашите въпроси за моята бременност

Започвам поста с благодарности за интересните въпроси на всички, които попитаха. 🙂 Събраха се доста въпросчета и мисля, че може да добиете представа за общата ми гледна точка върху бременността, очакванията ми за раждането, психологическите и физическите промени. При мен лично физическите са повече, психологически не съм усетила промяна засега.

Забременяване

 • Почувства ли се готова? Каквото и да означава това, нали всички казват “Оо, трябва да си готова, да си изживяла хубавите си години и т.н!”.
  Цял живот най-голямата ми мечта е била да бъда майка и ми се е струвало много естествено този момент да настъпи при първа възможност. Винаги съм била на мнение, че не можеш да бъдеш готов, за нещо, което не си преживявал никога. Може би бих била готова за второ дете. За първото изобщо не търся готовност в себе си, защото знам, че няма да я открия.
  Според мен всяка възраст има своя чар и не мисля, че с детето приключва каквото и да е. Да, фокусираш се временно върху нещо различно, но “временно” е ключовата дума. Винаги съм давала за пример моите родители, които са били на 23 и 24 години, когато съм се родила аз и 4 години по-късно се е родил брат ми. Сега ние сме самостоятелни, а те са още млади и имат време за всичко. Не, че нещо не им се е случило заради децата.
  Няма да се отплесвам повече, по-подробно съм описала мнението си в този пост преди доста време: цък.
 • Как съобщи на мъжа си, имаше ли някакъв елемент на изненада?
  Бяхме на екскурзия в Глазгоу, Шотландия. Аз очаквах цикъла си още ден преди полета, но така и не се случи. На третия ден закъснение си купих тест (бяха по 2 в комплект). Направих го и така разбрахме. След това втория тест потвърди. Елемент на изненада нямаше, знаехме, че правим бебе, че искаме бебе и заедно разбрахме, че ще ставаме родители. Това само по себе си е голяма изненада, колкото и да си го искал и очаквал.

Бременност

 • Водиш ли си дневник на бременността? Скаква цел, ако да?
  От самото начало знаех, че искам да си водя дневник с най-важните моменти. Затова си купих една тетрадка, която се оказа напълно дисфункционална за мен. Нямах нерви да измислям сама таблици и структури на информацията. Затова, когато Мира ми препоръча My Pregnancy Journal, веднага си го поръчах от тогава попълвам всичко в него. Страхотен е!
  Целта ми е да пазя някъде тази важна и много мила информация – седмица по седмица какво точно се е случвало с мен, кога точно усетих за първи път бебето, кога сме ходили на преглед и как сме се почувствали след него, какви имена сме имали на ум и как сме избрали едно от тях… Ей такива неща, които иначе се позабравят.
 • Как стои въпросът с качването на килограми? Пречи ли на ежедневните дейности?
  Аз лично имах 2 месеца с много гадене, много повръщане и ужасно хранене. Успявах да хапна 1-2 пъти на ден някакви солети или безвкусни бисквити. В най-добрия случай варен картоф със сирене. И така до 3тия месец от бременността свалих 2кг. Въпреки това коремчето упорито започна да си расте. В момента съм в 5ти месец и общо съм качила 3кг. (2 от тях са наваксаните свалени). Общо взето вървя на долната граница на нормалните качени килограми, което е ок за мен, защото съм с дископатия от преди бременността и колкото по-малко кача, толкова по-добре.
  Не ми пречат тези килограми за момента, защото са твърде малко. Предполагам, че в един момент ще се чувствам като бебе китче, но по-нататък, което си е съвсем очаквано и нормално. Ако нещо спъва от време на време ежедневните дейности, това е коремчето. Обуването на обувките вече става по стратегически начини. 😀
 • Дрехите за бременни маркетингов трик ли са или има полза от тях, в сравнение с просто по-свободни дрехи?
  Дрехите за бременни са гейм чейнджър, I’m tellin ya! И аз имах съмнения, но още в пробната на H&M, когато надянах едни дънки за бременни, разбрах, че съм в груба грешка. Толкова неудобни ми бяха станали моите дънки, че се почувствах в рая с едни от тези! Единственото, което не ми харесва, е че държат доста високи цени на тези дрехи, защото няма алтернатива.
  Да, по-свободните дрехи са вариант, особено за лятото всякакви еластични или по-широки рокли и туники са супер и няма нужда да се купуват специално дрехи за бременни. Дори все още си нося моите си тениски. Но забелязвам, че с порастването на коремчето, те вече не стоят така добре, поне на мен не ми харесва. Личи си, че не са правени за тази фигура.

Козметика по време на бременността

 • Каква козметика възнамеряваш да ползваш по време на бремеността?
  Още преди да забременея бях започнала да подменям голяма част от бялата козметика с по-натурални продукти, но не ми харесва съвсем всичко, затова ще остана на смесена козметика.
  За лицето се съсредоточавам върху използването на качествени продукти, защото кожата ми има нужда от добра хидратация и слънцезащита както преди, така и по време на бременността.
  Лосионите за тяло гледам да са ми разнообразни и да поддържат кожата хидратирана и еластична. Знаете. Стрии! Никой не ги иска. 😉 В момента изразходвам упорито един лосион за тяло на Maternea и мисля след него да пробвам някоя друга марка лосиони за бременни. Но пък на мен много бързо ми омръзват текстурите и ароматите, затова разнообразявам сега с какаовото масло на wooden spoon и коремчето е доволно; сетивата ми също.
  Шампоаните не съм променила, редувам 2-3, които се отразяват добре на косата, а и на скалпа ми, защото имам проблем със себореята.
  Декоративна козметика използвам все по-обрано, така ми идва отвътре. В момента използвам бронзър вместо сенки за очи, когато ми се прииска да съм по-шайни в ежедневието и това, може би, е най-новия експеримент, който правя.

pregnancy

Неразположения и режим на хранене

 • Имаш ли сутрешно гадене и ако да – как се справяш с него?
  Имах целодневно гадене в продължение на 5-6 седмици, а след това 2 седмици само сутрешно. Имах заедно с него и целодневно повръщане, което пак премина в сутрешно на по-късен етап. Ако трябва да кажа едно нещо, това ще е: УЖАСНО Е! Няма справяне. Има изтърпяване и леееко подобрение. Поне при мен беше така. Все пак няколко неща ми помагаха поне мъничко в това “приключение”:
  Джинджифилови напитки. Лимонада с джинджифил, оранжада с джинджифил, чай от джинджифил, вода с лимони и джинджифил. Това, че джинджифилът помага не е мит.
  Таблетки за смучене Емил. Много ми помагат все още, когато усетя някакъв порив на гадене. Да, то не изчезва напълно след третия месец, възможно е да го изпитате отново и отново във всеки един момент от бременността.
  Ментови бонбони. Дъвчащи или за смучене. Или пък skittles. Или пък дъвки. Или от онези листчета за свеж дъх, които си лепваш на небцето. Нещо, което да освежи положението в устната кухина, можеше да овладее ситуацията с гаденето, когато не беше сериозно. Заредена съм с тези спасители навсякъде вкъщи и във всяка чанта.
  Хапване. Често гаденето се предизвиква от глад. Да, трудно е да ядеш, когато стомахът ти се обръща по 60 пъти в минута, но една препечена филийка, изядена на сила, помага много!
 • Промени ли се по някакъв начин хранителния ти режим след като разбра, че си бременна?
  Няма да коментирам периода с гаденето, защото тогава не можеше да става дума за хранителен режим изобщо. Но, да, започнах да ям много повече плодове от преди. Като цяло плодовете са ми най-добрите приятели в момента. Също така едвам понасям месо. Трябва да е в някаква друга манджа или панирано на хапки, защото идеята за чиста пържола ме отвращава в момента.
  Като цяло се старая да правя правилните избори. Плод, вместо вафличка. Ядки, вместо снакс. Ей такива простички ежедневни решения, които правят живота по-здравословен. Не ми е трудно, защото тренирам себе си на тези неща от години.
  Това не значи, че когато бебето каже, че иска чипс, не съм изяла някой и друг чипс…
 • Ще включиш/изключиш ли някои храни от менюто ти?
  Налага се. За мен дори 1% риск е огромен риск, когато става дума за детето ми. Вярвам, че няма човек, който да мисли различно. Затова изключих това, което се препоръчва да бъде изключено по време на бременност: черен дроб, меки сирена, недосготвени меса и яйца.

Раждане

 • Кога очаквате да се появи бебчо?
  Терминът ми към момента е 15 ноември, но може да се промени във времето, когато направим по-подробни изследвания и се види как върви с растежа. Като цяло не вярвам в термини. 😀 Настроени сме за средата на ноември, но всички знаем, че може да варира.
 • Как направи избора си за болница, в която да се следиш и да родиш?
  Бях избрала да ме следят от акушерски кабинет Зебра още преди да започнем опити за забременяване дори. Следя дейностите и позициите им от доста време и голяма част от тях ме грабнаха. Затова, когато видях двете черти, веднага им писах и уговорихме час за среща. От тогава се виждаме редовно и съм изключително доволна от отношението и професионализма им.
  За момента мислим да раждам в Свети Лазар, защото кабинетът на зебрите е там, акушерките от самата болница вече ме познават, д-р Николога (АГ) ме познава. За мен е важно на раждането да виждам познати лица и за мен да се погрижат хора, които знаят историята на бременността ми. Убедена съм, че личното отношение е от значение и знам, че ако отида в друга болница няма да бъде същото за мен, най-малкото като психологическо преживяване.
 • Таткото ще присъства ли на раждането?
  Съвсем скоро взехме решението да присъства. Колебаехме се, главно аз. Той още преди забременяването беше на мнението, че ще бъде там ако аз имам нужда да бъде там и не е упражнил никакъв натиск върху мен по отношение на това решение. Остави ме аз да избера. С напредването на бременността ми и виждайки колко е ангажиран емоционално с този период, в момента вече не си представям да родя без той да е там, до мен. Също така смятам, че бащата заслужава да изпита точно същата емоция спрямо детето, както мен – да го види веднага, когато се появи на бял свят, да чуе първия му плач, да го прегърне възможно най-скоро.
 • Как си представяш раждането?
  Не се заблуждавам, че ще бъде като събуждане от приятен сън. По стечение на обстоятелствата в живота ми съм запозната с това как реагира тялото ми на болка и вярвам, че имам умението да я превръщам в напрежение, което дава резултати. Не ме плаши. Изобщо никога не съм мислила, че нещо ще се обърка, сега също не мисля така и не се страхувам.
  Представям си го…свободно. Искам да имам свободата да контролирам тялото си и да му давам това, от което има нужда, за да свърши работата си. Раждането според мен е екипен процес, не забравям, че бебчето също се бори и преживява своите изпитания докато излиза. Мисля, че ще се разберем как да действаме. 🙂

4 comments

 • Здравей Пири 🙂

  Хубав пост! Беше ми много приятно да прочета всичко, което се случва около бременността ти и как се справяш с промените 🙂 Извинявам се предварително, че ще задам въпрос вече след написването на статията, но ме интересува дали четеш някаква специализирана литература за бременни ?

  Желая ти лека бременност и много положителни емоции! 🙂

  • Здравей, Ивче! 🙂 Засега съм прочела само книжката, която ми дадоха зебрите за раждането, тя е мъничка и се смила за около 2 часа, беше ми много интересна. Мъжът ми си поръча The Baby Book на William Sears и сега я чакаме да пристигне. Първо той ще я чете, след това и аз съм на опашката. Пробвах се да чета други две книжки, но не са за мен и ги оставих.
   Главно се информирам чрез приятелки, мама (разбира се), youtube видеа, статии и се консултирам за всичко, което ме интересува, с моите акушерки. Да ти кажа, като цяло се пазя от дезинформация, но и от преинформиране.

 • Ако имаш желание да научиш повече за раждането, бих ти препоръчала курса за бременни на център Естествени идеи-Информиран избор за раждането и след това. Много е полезен и дава възможност да получиш познания за естественото раждане, секциото и много други теми свързани с целия процес.

  • Благодаря за информацията, Александра! 🙂 Вече съм си харесала курс за подготовка за раждането при моите акушерки от Зебра. Ще отидем и двамата с мъжа ми, защото той има какво да научи също.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *