Първи покупки за бебето – как да си съставим списък Нашето виждане за нещата

Убедена съм, че едно от най-търсените неща в google за всеки бъдещ родител са списъци с покупки за новородено. Изведнъж се хвърляш в този свят, за който се оказва, че съвсем нищо не знаеш, и започваш да се луташ и маеш, да се чудиш, да се питаш и да полудяваш от всички възможни списъци. Протектор за матрак? Музикална играчка за легло? Клечки за уши с ограничител? ПОМПИЧКА ЗА СОПОЛИ? Малка лъжичка за даване на вода след хранене??? Л у д н и ц а! А си мислех, че с няколко бодита и креватче ще трябва да се справим.

Сега сериозно. Списъците из интернет ми се струват крайно неподходящ водач в пазаруването за новородено. НИКОГА не пазарувайте просто по някакъв списък, създаден в повечето случаи от магазин за бебешки стоки. Разбира се, че искат да Ви продадат всичко нужно и ненужно. Вместо това, можете да се информирате и да изградите собствен такъв. Моят ще споделя с Вас, готов за разпечатване, ако се припознаете в него. Ще бъде в дъното на поста, ако проявявате интерес.

Как съставихме нашия списък?

1) Как искате да отглеждате Вашето бебе?

Първото и най-важното нещо преди да започнете със съставянето на списък е да имате представа как искате да отглеждате Вашето бебе. Окуражавам съставянето на списък и от двамата родители, защото в диалозите се раждат много истини и е важно да взимате тези решения заедно. Можете да започнете с отговаряне на следните въпроси:

 • Бебето ни ще бъде ли кърмено?
 • Къде ще спи бебето – в собствена стая; в собствено легло; в нашето легло?
 • Къде ще къпем бебето и ще използваме ли козметика в първите месеци?
 • Ще използваме ли количка или ще носим бебето? Или и двете?
 • Къде ще спи бебето през деня – в своето креватче на всяка цена или където ни е удобно на момента?
 • Къде ще преповиваме бебето – само на обозначеното място или където ни е удобно на момента?

Защо трябва да си отговорите на тези и други подобни въпроси? Защото всеки един от тези отговори ще Ви покаже от какви покупки наистина ще имате нужда за отглеждане на точно Вашето бебе в точно Вашето семейство по точно Вашият начин.

Например:
От това дали ще кърмите Вашето бебе зависи от колко бутилки за хранене ще имате нужда.
С кърмено бебе няма да Ви трябват повече от 2-3 бутилки. За 2-3 бутилки според мен няма нужда и от стерилизатор, защото можете да ги изварявате, когато се наложи. Кърмените бебета рядко пият от бутилка, ако въобще успеете да ги убедите да го правят. Затова пък ще имате нужда от помпа за изцеждане на кърма. 
Ако храните Вашето бебе с адаптирано мляко, ще имате нужда от повече бутилки. Продават се цели комплекти бутилки + стерилизатор, които ще Ви свършат чудесна работа. Стерилизатор в този случай е нужен, защото бутилките се използват често и няма да Ви се занимава по 6-8 пъти на денонощие да изварявате. 

2) Кога очаквате вашето бебе?

Освен определянето на стила на отглеждане на бебе, следващото най-важно нещо е да се съобразите със сезона. Няма да повярвате колко много от покупките Ви зависят от сезона, в който ще се роди Вашето дете! Оказва се, че повече от половината покупки имат отношение към температурите навън. Новородено през лятото не се гледа по същия начин като новородено през зимата.

Например:
Ако искате Вашето бебе да спи в чувалче, вместо със завивка, трябва да прецените с каква дебелина да бъде чувалчето и дали ще е по-комфортно за бебето ръцете му да са вътре или отвън. От опит знам, че летни чувалчета с опция за ръцете вътре, в България няма. Или поне с една приятелка и двете до сега не сме открили такива. Тогава опцията Ви е да повивате бебето в муселинови пелени. За които също може да се окаже твърде топло.

3) Какви подаръци ще получите?

Много е важно да не забравяте, че близките Ви със сигурност ще искат да Ви подарят някои неща. Най-добре говорете с тях предварително, за да не се получи ситуация, в която вече сте купили нещо и получавате дублиране като подарък.
Ако бабите и дядовците искат да подарят нещо по-голямо като количка, креватче или помпа за кърма например, бъдете така добри и ги насочете към това, което харесвате, защото шанса да не нацелят предпочитанията Ви е огромен.

Също така, имайте предвид, че повечето Ви приятели и по-далечни роднини със сигурност ще подарят дрешки. Ако не преди, то почти веднага след раждането на бебето. Повечето хора подаряват дрешки в размери 1-3 или 3-6м., затова не се презапасявайте и с бройки от тях, а вземете само най-нужното.

4) Колко често искате/имате възможност да перете?

Още един въпрос, който късае дрешките и текстилите. За нас с бъдещо зимно бебе, must-have е сушилнята за дрехи, за да не мислим дали нещо ще изсъхне достатъчно бързо. Затова и тя е в списъка ни за бебешко пазаруване. Но не е само това. Ако искате да перете по-рядко, то ще са Ви нужни повече бройки от бебешките дрешки, защото колкото и често да се сменяват, те са миниатюрни и докато съберете за цяла пералня най-вероятно ще сте използвали голяма част от тях.

5) Имате ли около себе си хора, които ще са готови да пазаруват, ако се окаже, че нещо липсва?

Ако живеете сами с половинката Ви, който работи, най-вероятно пазаруването по спешност ще бъде проблем за Вас. От тази гледна точка, ако сте в това положение, по-добре да се презапасите с нещо ненужно, отколкото да се чудите от къде и как да купите нещо, което Ви трябва бързо, докато сте сама с бебето вкъщи.
Ако около Вас е пълно с роднини или сте в супер-удобната позиция като мен – таткото да работи от вкъщи, тогава няма да има нужда да се притеснявате.
Да не забравяме все пак и онлайн магазините, които доставят в повечето случаи само за ден. Те също са спасение във всяка ситуация.


Безплатен списък с първи покупки за бебето*, готов за принт в А4 формат с място за допълнителни бележки от едната страна

baby-shopping

baby-shopping

* Този списък е съставен спрямо нашия стил на живот и нашите представи за отглеждане на бебе. Също така, разбира се, сме се съобразили, че ще имаме зимно бебе и голяма част от артикулите са закупени с оглед на ниските температури. Все пак се надявам за някои от Вас да бъде полезен, защото се намираме точно в периода, когато се пазарува именно за зимни бебета. 🙂

10 comments

 • Хареса ми как си написала този пост, макар да не се припознах в списъка. Но е факт, че с Лора купихме мааааса излишни неща хаха
  Сега с второто бебе поне няма да купуваме нищо! Може би ме изкушава единствено леглото-гнездо, но едва ли и него ще вземем 🙂 Този път ден надявам и да успея да кърмя, и да изключим и АМ от менюто 😊
  И един съвет(ако позволиш :* ) – вземи повече от два биберона-залъгалка, да си имаш винаги поне два опаковани – повярвай ми в един момент всички ще изчезнат хахаха

  • Мери, благодаря за съвета! Убедена съм, че залъгалките са като запалките при пушачите – все не се знае къде е и кой я е взел. 😀 Аз мисля засега да не взимам. Имам един вкъщи от свекито, който си стои опакован и няма да го разопаковам сигурно преди да видя дали малкия ще иска. Надявам се да кърмя, а знам, че кърмените бебета задоволяват сукателния си рефлекс от яденето и не искат биберони в устата. Ще видим, де, да не казвам голяма дума, че всяко бебе с номерата си… 😀

 • Браво, Пиринче много добре си се справила. Относно излишните покупки, ние минахме без плот за преповиване /много място заема/, вместо това купувахме еднократни чаршафчета /отдолу с найлон, отгоре с памук/ преповивах го на спалнята ни и ако не се напишка докато го опаковам, го ползвах пак.

 • Харесва ми много. Бих добавила термометър+нокторезачка към аптеката. Гледах бебешки комплекти с малка ножичка, гребенче, термометър и т.н., но за мен реших, че не е необходима четка с естествен косъм 😀 и така съкратих до термометър и нокторезачка.

  • Ние термометър винаги си имаме вкъщи, не мисля да купувам някакъв специален. Иначе свекито ме е снабдила с комплектче гребен+четка, но ще ги отварям само при нужда. Колко пък коса да има за ресане? 😀 Само ако има люспички по главичката ще го минавам, иначе не виждам смисъл.

 • Да. Аз нямам такъв бърз термометър, а скоро ни беше на гости племенника и ако не беше неговия бебешки, отчитащ за 30 секунди (май толкова), нз как щяхме да се справим. Той и с него плачеше и се дърпаше. А пък на една позната детето цялото се беше надрало. Не знам защо не му режеше ноктите?! Затова съм си наумила тези две покупки.

 • Чудесен списък за пазаруване! И аз изобщо не съм се водила от списъците в интернет….пълни са с ненужни неща. Един съвет от мен, ако изпускаш докато миеш (като мен :D) не взимай стъклени шишета….пластмасовите са достатъчно безопасни откъм материал и нямат чупене, аз от Avent Natural съм адски доволна, бибата е много удобна за бебо, а шишетата са много здрави!
  Взехме си комплект за новородено, включващ 4 шишета (2 малки и 2 големи) и са предостатъчни, въпреки че сме на АМ. Все пак след всяко хранене се стерилизират…
  Друго на което може да обърнеш внимание е повивалника, ако вземете кошара (на нас ни е много удобна и не ползваме изобщо дървеното легло) повечето кошари са с повивалник към тях. На по-високо не си натоварваш кръста докато го преобуваш….ако ползваш площ за повиване, където трябва да се навеждаш мисли от къде да си купиш кръст 😀 болките в гърба са ужасни…
  и друго което бих ти дала като съвет е да идеш в някой магазин, където имат кресла за кърмене и да видиш дали ще ти е удобно, на мен ми беше много некомфортно, въпреки, че уж е пригодено за това, ние не го ползваме, а не е малка инвестиция…. пък и не се знае дали ще имаш кърма или ще сте на АМ 🙂 Успех желая в това вълнуващо нещо, което ви предстои!

  • Благодаря за съветите! Вече сме се ориентирали по всички тези въпроси. 😀 Шишетата ми ги подарява кумата, 2 стъклени, мисля, че са големи. Искам да мога от време на време да ги мия в миялната, затова предимно държа на стъкло. Мразя да мия пластмаса просто…винаги имам чувството, че остава нещо. Няма да стерилизирам, само първите месеци ако изобщо ползваме шише ще изварявам.
   Леглото и повивалника баща ми ми ги прави, защото е мебелен инженер и ще са ми точно по размер като за мен, че с тази дископатия…да, наистина навеждането е голям проблем. 🙁
   Кресло за кърмене също имам едно, което си харесах на вилата на кумата, че ми беше удобно да седя в него. Не е специално за кърмене, просто е кресло, което ми е супер ок за мен да седя в него. Ще го пребоядисаме и претапицираме и така. Много съм доволна как се подредиха тези неща, защото всичко това се продава за безумни пари по магазините само защото е “бебешко”. Това ме побърква!

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *