Мечтата чака в шкафа История за сбъдването на желания

Не знам колко от вас вече знаят, но в началото на 2019 година стартирах личен проект, който кръстих #НитоДенБезКнижки. Първите дни бе просто хаштаг в instagram, но много скоро след това създадох и facebook група. Както обичам да казвам – търсих такова място в интернет, не намерих и си го създадох.

През целия си съзнателен живот, когато съм мислила за развитието и бъдещето си, за човешката добрина и това каква искам да бъда и с какво искам да ме свързват хората, съм си повтаряла една фраза от любимо детско филмче: видиш ли нужда, запълни я! Така създадох и #НитоДенБезКнижки. 
Още си спомням как преди да натисна бутона за създаването на групата затворих очи и си пожелах:

Искам повече деца да получат книжки за Коледа!

Групата се разрастна бързо и придоби вида на общност. Признавам, че се надявах, но реалистично не си представях нещата да се случат толкова бързо. В моето обкражение родителите четат на децата си и осъзнават важността това да се прави редовно и от най-ранна възраст, но знам, че има огромен процент хора, които не виждат голям смисъл в това. Не знаех на кой точно ще направи впечатление малката ми идея, но всъщност ефектът беше лавинообразен и сега групата е любимото място в интернет на мен и много други четящи родители.

Благодарна съм на тази своеобразна инициатива, че ме срещна или ми помогна да преоткрия прекрасни, стойностни, адекватни, будни хора. Аз самата се изградих като личност покрай всички дейности, които #НитоДенБезКнижки ми донесе. Матей само е спечелил от това, а вкъщи редовно намираме поводи за радост, отново благодарение на мъничкото ни късче от рая в интернет. Тази група е толкова МНОГО за мен!

Именно покрай групата през пролетта с Анастасия Грозева решихме да направим среща за родители и после не успяхме да спрем, защото видяхме още една нужда и решихме да я запълни. Така се родиха и #СрещиЗаРодители, които с всеки месец стават все по-стойностни.

През октомври се сетих с каква мечта създадох тази група – повече деца да получат книжки за Коледа. И реших, че ще харесам 2-3 книжки и ще пусна томбола в групата, за да мога да зарадвам 2-3 дечица с книжка за празниците и да благодаря на всички, които са с мен в тази мечта. Тогава ми хрумна щурата идея да пиша на някои любими издателства, да им разкажа за #НитоДенБезКнижки и да ги попитам дали биха ми изпратили по една книжка, за да мога да зарадвам повече деца. Това беше много трудно за мен, защото аз не правя такива неща. За всичките ми 5+ години като блогър, съм контактвала брандове по-малко от 5 пъти и то е било, защото съм имала някаква страхотна идея и съм мислила, че ще си паснем невероятно.
Написах мейла до издателствата, преправих го поне 10 пъти, за да съм сигурна, че не звуча нахално и…го пратих. И ТОГАВА СЕ ЗАПОЧНА.

Всичко се случи много бързо, но през цялото време, докато получавах милите мейли от хората от издателствата, които всъщност вече знаеха за и харесваха това, което правя, просто не знаех къде се намирам. Чувствах се в безтегловност. В офисите на доставчиците пристигаха пратка след пратка, тежки кашони и пликове с книги за децата от #НитоДенБезКнижки. Дори не ги бях броила, само ги събирах в един шкаф. Когато реших да направя инвентаризация и да преброя колко книги имам, се надявах да мога да зарадвам 10-15 деца с по няколко книжки. Когато сглобих торбичките обаче се оказа, че ще мога да зарадвам 40 деца в томболата в групата!!! ЧЕТИРИДЕСЕТ! И това не спира дотук. Имам за раздаване образователни материали, още книги за Коледна среща на #НитоДенБезКнижки и една торба, която подготвих за децата от фондация “Надежда за малките”.

Мечтата ми се сбъдна! Мечтата чака в шкафа!

А сега вече нямам търпение всяка книжка да отиде при късметлийското дете, което ще бъде по-добър човек един ден, защото това се случва с четящите хора! И нямам търпение за коледната ни среща – да се запознаем и да си създадем уютно настроение точно преди празниците.

Няма да ви лъжа, кaнски усилия коства всичко, но и съм се обградила с точните хора, без които нищо от това нямаше да е възможно! Благодарна съм. Най-напред на себе си, че имах смелост – често тя доста ми липсва. После – на всички прекрасни същества около мен, които ме подкрепиха тогава, когато се чудех дали въобще има смисъл. И на всички хора в #НитоДенБезКнижки, които правят магията реална всеки ден. Хубаво е, че ви има! Тук съм за вас, заради вас, с вас…и това е само началото!

5 comments

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *