Нов автомобил: от мечтата до покупката

Не съм вярвала, че покупката на автомобил може да премине през толкова нива, че да се озова тук, пред този монитор, пишейки цял блог пост за процеса. Но ето, че се случи. Смятам, че опитът е едно от най-полезните неща, които можем да обменяме. Не веднъж съм търсила истории за опитността на приятели и семейство, за да мога да се насоча в своите избори. Надявам се този материал да е така полезен и за вас.

Но какво е споделянето на опит всъщност? Често получавам въпроси защо някой пост не е по-практически насочен. Истината, моята истина, е че няма “5 лесни стъпки” за нищо в този живот. Ние, като хора, сме толкова различни и постигаме още по-уникални семейни конфигурации. Затова и според мен, особено за семейни решения, няма как да следвате едни стъпки и нещата да се случат. Трябва сами да изградите стъпките, като вземете предвид личните ви специфики.

Защо да сменим колата?

Две бяха основните причини за нас:

  1. наличният автомобил изискваше чести (и не много евтини) ремонти и в комбинация с високия разход на гориво беше най-големият ни пасив, четете – източник на разходи;
  2. вече бяхме в достатъчно добра финансова семейна позиция да си позволим нещо по-добро, по-ново и по-комфортно, без това да се отрази по никакъв начин на месечният ни бюджет (освен положително, заради горното);

Преди няколко месеца, когато още се двоумяхме, попитахме финансовият ни консултант какво смята, че е по-разумно – да изчакаме да съберем 100% от сумата за кола или да съберем малка част и да изтеглим потребителски кредит. За конкретният случай той подкрепи втория вариант, обосновавайки се на това, че в момента потребителските кредити са с добри условия и ни припомни единствено да изтеглим кредит, който ни е реално в бюджета месечно, т.е. няма да повлияе живота ни по никакъв начин. При тези условия нямаше какво повече да чакаме, защото имахме всяка разумна причина да сменим колата.

Как да изберем автомобил?

Подходихме както всеки – започнахме да питаме близки и приятели за препоръки. Огромна грешка, поне за нас. Научихме, че абсолютно всеки човек ще говори за определени брандове автомобили с афинитет и за други – с категоричен негативизъм. Ако в едно нещо съм убедена, то е, че ще се намери човек, който да ви даде негативи за абсолютно всяка марка, за абсолютно всеки модел.

Най-доброто, което направихме за нас самите е да определим най-важните параметри на автомобила, които ние самите искаме да има. 

За нас това бяха

  • автоматична скоростна кутия
  • голям багажник, което означаваше комби или SUV
  • 4×4
  • кола на максимум 15 години, т.е. модел от 2005 и нагоре

Освен това допълвахме, че ни се иска по възможност колата да е на бензин, с хубаво аудио, панорамен покрив, двузонен климатроник, в тъмен цвят и без кожен салон, но всяко от тези неща не беше абсолютно условие за разлика от горните четири.

Много е важно да знаете какво искате. И е много важно да слушате какво ви говорят, ама професионалистите, а не чичо Гошо от съседната улица. Защото неговото Пежо беше най-яката кола, докато не я смени, сега Маздата е най-яката и така докато не я смени и нея. 😉

И в крайна сметка…

Решихме да потърсим професионалисти

Това бяха и трите най-важни стъпки за нас, за да разберем финално какво искаме, какво не искаме, как го искаме, кога го искаме и как да го постигнем.

  1. Първоначално, след като бяхме решили, че искаме да търсим Audi A6, намерихме хората от Cars Help с цел да ни посредничат и съдействат с внасянето на автомобил от Германия. Заплатихме им първоначалната сума от 300лв. (по спомен), след което трябваше ние сами да търсим коли в mobile.de и след като сме харесали някоя да им я изпращаме, обсъждане и евентуално – действаме. Харесахме 2-3 автомобила в рамките на 2 месеца, но докато реагираме ние, после момчетата от фирмата, от автокъщата вече казваха, че колата е купена. Честно казано ни омръзна и решихме да прекратим с тези опити.
  2. След още лично проучване, гледане на ревюта и т.н. установихме, че комбитата не са съвсем по вкуса ни и решихме да търсим коли от типа на Ford Kuga или Nissan Qashqai, като цяло SUV и Crossover модели.
  3. Свързахме се с момчетата от bri4ka.com и решихме да се видим с тях, за да преценим дали искаме да се възползваме от услугите им. Кирил беше на срещата с Филип и Радо и се върна много впечатлен от професионализма им. Решихме – това са нашите хора. 

Нашите впечатления от bri4ka.com

Как се работи с тях?

Насрочвате си среща напълно безплатно. Много е важно да отидете подготвени на срещата, за да можете да отговорите на въпросите им относно желаният от вас автомобил. Те ще ви създадат профил – какво търсите, какъв е бюджетът ви, какво в никакъв случай не толерирате в един автомобил.

След срещата имате време да си помислите и да им кажете дали да действат. Ако решите да работите с тях, ще сте се разбрали предварително какъв процент комисионна ще искат те, като този процент се взима от цената, на която сте купили автомобила. Ние бяхме съгласни с всичко и задействахме нещата.

След покупката на автомобил, момчетата от bri4ka се ангажират да “доставят” колата пред дома ви напълно обслужена, ремонтирана (ако се налага) и регистрирана (ако това ще се случва в София). Ние я получихме обслужена и с транзитни номера, след което я регистрирахме в Благоевград, защото там са постоянните ни адреси.

Колко време отнема?

Не помня дали беше минала и седмица от срещата, когато получихме първите 2 оферти за коли от тях. Едната беше BMW, а другата – Nissan Qashqai. BMW-то отговаряше на всичките ни изисквания, но не ни харесва нито тази марка коли като цяло, нито конкретният модел. Нисанът пък беше доста извън бюджета ни и ни отне много време да мислим дали въобще да отидем да го видим.

Как избрахме нашата кола?

Направихме си добре сметките и решихме да отидем да разгледаме въпросния Nissan Qashqai. Ситуацията беше следната – ако го вземем ще трябва да надскочим първоначалният си бюджет с 33% (с комисионна, обслужване, нови зимни гуми, еко такса и регистрация), което е мноооого. Видяхме го, влюбихме се и още на излизане от автокъщата вече знаехме, че това е нашата нова кола. Сметнахме още веднъж, помислихме дали не пропускаме нещо и го купихме.

View this post on Instagram

Обичта трябва да е глагол. Тя е път, който се вие през живота непредвидимо. Изненадва ни всеки ден, а от нас се иска да се учим в движение как да се влюбваме пак и пак в един и същ човек. Любовта не само се чувства, тя се гради, поддържа. За нея се работи всеки ден. Взаимоотношенията са труд – ежесекунден, понякога изморителен, но винаги възнаграждаващ. ✨ Днес, на път към София, си говорихме именно за комуникацията. Обичта е крехка, тя е само част от кулата на междучовешките отношения. Без подпорите на навременната искреност, разбирането и готовността на промени, кулата пада. Но подарете си тях в ежедневието и ще имате поглед напред и нагоре. Заедно. ❤️ #couplegoals #roadtrip #обичам

A post shared by E M P I R I N A (@empirina) on

Защо в крайна сметка тези 33% не ни повлияха и как въобще успяхме да си го позволим? Отговорът е лесен – при определянето на първоначален бюджет за автомобил не се бяхме изхвърлили, напротив, бяхме определили минимален бюджет, който да покрие изискванията ни за нова кола. Така с кредит + лични средства успяхме да купим автомобил, който е по-добър от това, на което се надявахме, но същевременно не ни натежава бюджетно. Нещо, което е много важно да се мисли при всички решения, обвързани с пари – за това говоря доста в предишния ми пост – за бюджетирането и финансите.

С новия автомобил се чувстваме прекрасно. Вдъхновява ни за нови пътешествия, по-малък е разходът ни за всичко с него, аз започнах да шофирам и се чувстваме по-сигурни на пътя. Мисията – успешна!

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *