10 Reasons You Should Never Start A Yoga Practice

Е, днес ще си говорим за йога. От почти година правя йога вкъщи. Е, не толкова редовно, колкото би ми се искало, но се старая. Надявам се скоро да успея да надделея над лошата си воля и да правя упражненията всеки ден. Не е чак толкова трудно да се намира време, но аз имам персонален проблем с това да се накарам да правя нещо такова вкъщи. Но, стига приказки за мен, нека се фокусираме върху йога.

В предния изглед на блога имах цяла страница от него, която исках да посветя на йогата. После реших, че все още не съм дорасла до момента, в който мога често да пиша по темата, че и да давам съвети. Затова оставих статиите за йога, които ще искам да напиша за някоя друга графа, в която те сами ще си намират място предвид това за какво ще говоря в тях.
Не мога да ви дам съвет защо да започнете да правите йога. Това е нещо много лично, което вие сами трябва да усетите и направите. Никой (според мен) не би могъл да ви убеди да започнете да се занимавате с учението. А и не бива. Затова днес ще ви говоря защо никога, никога, никога да не започвате да се занимавате с йога.


1. Ще се откажете от любимите си вредни храни


Не става дума за пържени картофки или KFC. И не, няма да ви се прииска изведнъж да ядете варени броколи за вечеря. Не иде реч за всеобщото здравословно хранене, а за вас самите. Ще започнете да забелязвате как организмът ви не се чувства добре след употребяването на някоя храна, която е вредна за вас самите. Разбирате ли, това може дори да бъдат броколите. Ще започнете да наблюдавате тялото си по-обстойно и да забелязвате колко зле му влияят някои от нещата, които до скоро сте обожавали. И…ще спрете да сте толкова ентусиазирани към тях.
2. Ще започнете да разбирате компромисите по съвсем различен начин и да ги правите по-често от обикновено

Ако сте човек, който никога не прави компромиси със себе си в името на нещо друго, е, ще започнете. Защото йога ще ви научи на това. Защото ще забележите, че на първо място трябва да направите компромис със себе си, а след това да израстнете до ново ниво. 

3. Ще ви става все по-трудно да стоите до късно вечерта

Да, ако сте човек на ежедневните партита и харесвате това, йога не е вашето нещо. 
Ще осъзнаете колко е неприятно да легнете на йога мата си след една по-забавна вечер, която е приключила по изгрев. Йога ще ви превърне в early bird. И сутринта, и вечерта.

4. Обичате да драматизирате? Не се захващайте с йога

Ако драмата е ваш приятел и искате да остане така, не пристъпвайте към практикуването на йога в никакъв случай. Йога ще ви успокои и ще ви накара да се замисляте повече за истинските неща. Ще се научите да бъдете умерени и добронамерени. А това автоматично отписва драмата от списъка с емоции.

5. Късните вечери вече няма да бъдат толкова приятни

Организмът ви ще отказва да се храни късно вечер (разбирайте, след 20:00ч.). Когато се храните късно, сутрешните упражнения ще ви бъдат толкова неприятни, че ще се чудите къде ви е бил умът като сте изяли онази цвърчаща пържола в 11 вечерта. 

6. Вече няма да ви е толкова забавно да осъждате другите и да говорите зад гърба им. Дори няма да ви е забавно да слушате друг да го прави

Вместо това ще се научите на смирение. Вместо това ще започнете да оценявате чуждият начин на живот като точно такъв – чужд. Той няма да ви засяга пряко, защото вие живеете вашия живот и сте достатъчно заети с това.

7. Йога ще провали връзките ви с всичко, което е склонно към самоунищожение

Ще забелязвате склонността към самоунищожение у хората от далеч. И ще бягате от нея. Защото йога е израстване и това, което търсите у останалите вече не е атракция, а амбиция.

8. Ако не обичате да изпитвате всички онези негативни емоции, йога не е за вас

Ще започнете да чувствате своите чувства. Буквално. Болката, тъгата, разочарованието ще преминават право през вас, за да ви научат на нещо и да си отидат. До следващия път. Точно както любовта, радостта и вълненията.

9. Ще промените навиците си

Всичко, което сте свикнали да правите ще ви се стори чуждо, защото новият ви начин на живот е изместил стария. Дори вече харесвате различни дрехи, различна козметика. Ако държите да останете точно такива, каквито сте, изобщо не си помисляйте за йога.

10. Ще отворите сърцето си

Харесва ви да сте затворени към останалите и вярвате, че егоизмът понякога е нужен? Not anymore. 

9 comments

  • Едвам ме нави за йога! А колко отдавна се каня да се запиша! Само дето обичам да драматизирам и да държа сърцето си затворено… затова ш ме извиняват йога практикантите, ама смятам да съм първата егоистична мома, дето ходи на йога. 😀 😀 😀 Аз съм егоистичен чревоугодник иии не вярвам да се променя някога. 😀 😀 😀 ХАХАХАХАХХАХ
    Много як пост, Пири! <3 <3 <3 В първия момент си казах WTF, а след като прочетох целия пост си отдъхнах. :D :D :D
    *гуш*

  • Наистина страхотен пост с много заблуждаващо заглавие, но аз го заподозрях още в началото :))

  • Аз правя вкъщи и скоро ще пусна едно ревю на книгата, от която се уча вече почти цяла година. Дори да нямаш време или място някъде близо, винаги можеш да го правиш вкъщи. :)))))

  • <3 Припознавам се във всички точки. Йогата наистина те кара да се откажеш от много неща :)

  • Да, и аз съм на това мнение. Просто йогата е нещо, което никога не съм правила и мислех, че ще е най-добре да отида при инструктор. Но след като спомена книжката – ще чакам с нетърпение ревю 😛

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *