Кой празнува на 8ми Март

Момичета, днес имате абсолютното право да се чувствате специални. Защото 8ми Март не е толкова празник, колкото вътрешно усещане. Не знам вие как го виждате и чувствате, но на мен от сутринта ми стои в главата една идея да опиша какво не е и какво всъщност е (за мен) този ден от годината.
Не съм имала момент в живота си, в който да си кажа “е, вече се чувствам достатъчно Жена, за да празнувам този ден”. Винаги съм имала едно специфично усещане, ще се постарая да разберете какво точно.
8ми Март не е времето, в което мъжете показват нежност.
8ми Март не е ден на майката.
8ми Март не е ден на жената.
8ми Март не е ден на порасналото момиче.
8ми Март не е цветя и вечеря в ресторант.
8ми Март е да бъдеш и да се чувстваш женствена.
8ми Март е да бъдеш добра майка.
8ми Март е да бъдеш добра домакиня.
8ми Март е да бъдеш бизнес дама без да се съмняваш в себе си.
8ми Март е да бъдеш уверена в своето право да бъдеш крехка.
8ми Март е да мечтаеш всички изброени.
 
По темата за женствеността писах преди известно време и няма нужда да повтарям казаното. Ако ви е интересно може да четете тук.
Да бъдеш добра майка за мен означава да полагаш нужната грижа, да даваш нужната свобода, да поучаваш в моменти на нужда, но да не прекаляваш с нито едно от трите. Тук поздравявам моята майка за това, че е била точно такава. 
Да бъдеш добра домакиня е едно може би странно за повечето от вас послание, но под думата “домакиня” по никакъв начин не искам да си представяте някакъв вид робиня на къщата и живущите в нея, напротив. Добрата домакиня знае точно кога и по колко домакинска работа да свърши и това, че я върши вместо мъжа, който винаги пропуска да избърше прахта под онази ваза, й носи удоволствие и удовлетворение. Защото, нека си признаем, наистина си има женска работа, която най-добре я вършим ние.
Не е задължително да имаш бизнес, за да бъдеш бизнес дама. Можеш да си такава каквото и да работиш, стига да повярваш в своите възможности да мислиш за бизнеса сериозно, целенасочено, логично и можеш да генерираш идеи. А ти можеш, повярвай ми!
Да бъдем крехки сякаш е заложено в женската ни природа, но определено има разлика между това да бъдем лигли и това да бъдем нежни създания. Затова се стегни в моментите, в които има нужда да бъдеш мъжко момиче и си позволи да се разнежваш тогава, когато усетиш вътрешна нужда от това.
Празнувам днес. Не защото се чувствам в пълния смисъл Жена, а защото се опитвам да бъда по-добра такава всеки ден. За родителите си, за мъжа до мен, за себе си. Защото знам, че някъде в бъдещето ме очакват всички тези изброени неща и аз ги искам за себе си. Днес празнувам своя устрем към женското в мен.
 
А цветята в поста са за вас, момичета! Честит празник!

4 comments

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *