Летни кокосови бонбони

Тъй като доста от вас вече ми писаха на лично съобщение, обадиха ми се да ме питат и дори в малките ни срещи през уикенда ме помолиха да пусна тази рецепта, няма как да я пазя за през седмицата. Пък и какъв по-хубав ден от неделя за едни домашни бонбони?! Няма да се онасям много в приказки този път, само ще кажа – хвала на кондензираното мляко!

Ако не сте пробвали или като мен – изобщо не сте чували за кондензирано мляко преди това, ще се изненадате колко удобен продукт е за не особено големи ентусиасти в кухнята на сладките неща. Аз, която до момента не съм правила нищо сладко освен козунаци, едни инпровизирани и измислени домашни бонбони и чийзкейк, останах доста очарована колко лесно се работи с кондензирано мляко. За бонбони е перфектната основа. Съдържа в себе си достатъчно захар и няма нужда от допълнителна + има много лек и приятен вкус + текстурата му е супер гладка.

Рецептата за тези бонбони бях видяла не отдавна някъде из нета и си я бях записала. За съжаление не успях нито да се сетя за източника, нито да открия линк, към който да реферирам. Затова обявявам тук, че рецептата не е авторска. Нанесох, както винаги, леки промени, за да адаптирам към моя вкус и този на мъжа ми, както можете да направите и вие.

Летни кокосови бонбони

 

Продукти:

 • 400мл. подсладено кондензирано мляко*
 • 1 пакетче ванилия
 • 60гр. масло
 • 125гр. (5 пакетчета) кокосови стърготини

*Кондензирано мляко може да намерите във всяка голяма верига супермаркети. Моето го взех от Фантастико, но знам, че хората са доволни и от това, което се продава в Lidl. Търсете метална кутия, в повечето случаи консерва. Аз използвах на марката NOYNOY, но не мога да съпоставя с друго, защото не съм пробвала. 

 

Начин на приготвяне:

В тенджера с незалепващо покритие изсипете кондензираното мляко, маслото и ванилията. Разбърквайте с тел от време на време докато заври. След като по повърхността на сместа започнат да излизат мехурчета, изсипете 75гр. (3 пакетчета) от кокосовите стърготини в нея и бъркайте енергично, за да не загори. Разбъркването ще става все по-трудно, а сместа ще се сгърстява все повече. Оставете на котлона до получаването на “тесто”, по-гъсто от палачинковото. Когато се получи такава смес, дръпнете от котлона и продължете да бъркате докато не спре да ври (ще продължи още 10-20 секунди, защото тенджерата ще е топла). Оставете да се охлади на стайна температура.

След като сместа вече е охладена, оформете бонбоните с ръце и ги оваляйте в останалите 50гр. от кокосовите стърготини. Аз изкарах 56 бонбона, но бройката зависи от размера, в който ще изберете да ги оформяте.

Надявам се бонбоните да ви харесат толкова, колкото ни харесаха на нас. Ще се радвам да споделите опита си ако пробвате рецептата, знаете.

2 comments

 • Много хубаво описана рецепта, определено бих пробвала бонбоните. Имам въпрос – телта, може ли да е силиконова, или трябва да е класическата от метал? И на каква температура правиш тестото – силна или умерена? 🙂

  • Здравей, Анджелина!
   Много се радвам, че ти е допаднала рецептата, надявам се и да ти хареса, наистина е лесна и бърза. И вкусна. 😉
   Не съм боравила със силиконова тел до момента, но предполагам, че няма да е проблем. Тестото на умерена температура, защото млякото си е мляко и малко му трябва да загори.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *