Благоевград: пътеводител на новодошлия (част #1)

Обожавам Благоевград. Голям, но не прекалено, уютен, но без да те задушава. Страхотен град, в койт, за съжаление все още няма много просперитет за младите хора откъм професионално развитие, но вярвам, че и това ще стане.

За тези от вас, които не знаят, учила съм в Благоевград 5 години, майка ми е родом от там, имам много и все любими роднини в този град и винаги, винаги, винаги има защо да се върна. Макар да съм родом от Банско и детството ми да е минало там, за мен няма друг град като Благоевград, в който да се чувствам толкова добре и толкова здраво стъпила на краката си. Мечтая един ден да се върна да живея там.

Предвид всичко казано дотук, не мисля, че ще останат изненадани сред вас като кажа, че с мъжа си взехме отпуск и се запътихме директно натам още в неделя. Прекарахме страхотни дни и реших да ви покажа местата, които задължително трябва да посетите, когато стъпите в града. Номерирам този пост с #1, тъй като за 4 дни не успяхме да минем през всички любими места и някой следващ път ще се постарая да ви покажа и тях.

Стана така, че снимах предимно с телефона, защото времето беше ветровито, леко мрачно и не беше приятно за правене на много снимки, пък и не се спирахме много на едно място. Винаги става така – отиваме, а времето лети толкова бързо, че не успяваме да отидем навсякъде и да се видим с всички.

My lovely Bulgaria! 😍 #trip #roadtrip #bulgaria

A photo posted by Empirina (@empirina) on

В instagram споделих доста снимки по време на престоя ни там, които сега ще се опитам да опиша по-подробно, за да ви бъде максимално полезно. А и местенцата си струват да им дадете шанс. 🙂

 

#1 Kebap 13: Най-добрите дюнери в България, честно!

 

Kebap 13 е най-страхотното място за дюнери, което знам в цялата страна. Яла съм дюнери по зимните и летните ни курорти, в Бургас, в Дупница, в Разлог, в София и 100% изпускам някое място, но никой не може да бие Кебапа. Сега видях, че са пуснали и бургери и не можах да устоя и да не ги пробвам. Е, страшни! Не са съвсем хипстърски, но доста си ги бива. Това в кутийката на снимката е Чикън Бъргър с кашкавал и зеленчуци + картофки, както се вижда. Всичкото това, дами и господа, за 2.50лв. Смятайте!

 

#2 Новата алея покрай реката

 

My lovely #Blagoevgrad! ♡ #cityview #river #trip #holiday #mondayoff

A photo posted by Empirina (@empirina) on

Преди около 3 години, ако не се лъжа, обявиха, че Благоевград ще се сдобие с 2 нови паркчета. Новината ме зарадва още повече, когато разбрах, че едно от двете ще бъде точно в зоната покрай реката на 5 минути от тамошното вкъщи. Паркчето е страхотно, има мнооого пейки, достатъчно кофи за боклук(!), рампи за любителите на скейтбординга, байкинга и блейдинга и буквално е рая за майки с деца, но това не пречи на останалите групи хора да се забавляват, защото детските паркчета са отделени по страхотен начин. За мен това е идеалното паркче, защото има място за всички. А, има и фитнес и страхотна алейка за тичане! ♥

 

#3 Pizza Party

 

Ако сте в Благоевград и се чудите от къде да си поръчате нещо за вкъщи – Pizza Party е мястото. Имат страхотни промо пакети от по 4 пици, палачинки и нещо за пиене, примерно. Също така имат и спагети, разни картофени запеканки и доста добри салати. Ние, разбира се, си поръчахме огромна пица, а аз си взех и салатка, за да се наям с нея и да не преям с пицата, която само пробвах. Трикчета за пазене на форма. 😉

 

#4 Ресторанти Diva

 

Back to basics. 🌱 #healthy #salad

A photo posted by Empirina (@empirina) on

Когато сте в Благоевград, задължително питайте за ресторант Дива. Ще ви опътят или към този близо до автогарата или към другия, който е покрай реката, близо до центъра, по алеята за парк Бачиново. Супер вкусно ядене на много ниски цени. Този път реших да пробвам новите им салатки и тази със смокините и синьото сирене ми стана адски любима. Вече слагам сладко от смокини към дресинга на почти всяка зелена салата, която правя. Страаашно!

 

#5 Градинката пред банята и хотел Monte Carlo

 

hotel monte carlo

Преди време това беше мястото, където се събирахме любителите на по-твърдата музика, цъкахме хек, пиехме бирички, играехме на филми, дори и рожден ден там сме празнували. Сега на мястото има заградена детска площадка и е по-правилно да го наричаме градинката пред хотел Monte Carlo, защото бившата градска баня се е превърнала в място за нощуване. Нямам идея как са условията, но мястото определено бих го препоръчала чисто като локация за хора, които не са били преди това в Благоевград. Точно на пъпа на центъра е и почти всичко, което си заслужава вниманието ви е близо от там.


Е, това е засега, надявам се да ви е било интересно, пък да ви бъде и полезно някой ден. Благоевград определено е град, който си заслужава да се посети. Ще се постарая в следващия пост да ви покажа повече локации навън, сред природа, а и някой готин бар. Peace! ☼

*първите две снимки за взети от google images

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *