Сватбени въпроси Предложението, планирането и други животни

Откакто съобщихме на приятели и познати, че ще се женим, заваляха толкова много въпроси! Особено от женската част, защото, нека си го признаем, жените поемат една идея повече отговорност за организацията на събитието, а и имаме повече претенции. Затова реших да събера в един пост най-често задаваните въпроси за сватбата ни – някои от чисто любопитство, а други от по-практическа гледна точка и свързани със самата организация на събитието.

1. Как ти предложи?

При нас беше по-скоро годеж, отколкото предложение. Правя разлика между двете, защото нямаше коленичене, нямам и годежен пръстен. Това беше решение, което взехме заедно.

Ние сме малко по-старомодни. 🙂 Бъдещият ми съпруг държеше да поиска ръката ми от баща ми. И не, въобще не го приемам като че някой взима решението вместо мен или че някой ме “дава”. Става въпрос за уважение и отношение между тях двамата.

А съвсем искрено и лично, решихме да се оженим един ден на път от работа към вкъщи, определихме месеца и след това просто изчакахме точния момент да съобщим на нашите.

2. Колко струва и кой плаща?

От няколко години и двамата знаем, че искаме да сключим брак, че искаме да имаме сватба. Затова и нямаше никаква нужда от предложение, беше абсолютно излишно. Просто изчаквахме момента да бъдем финансово стабилни, за да направим сватбата си сами.

Не искахме родителите ни да плащат за нашето тържество. От една страна (и най-вече) за да не ги товарим, а от друга, за да можем да имаме пълен контрол над абсолютно всичко. Искахме ние да изберем гостите, музиката, заведението, локацията – всичко! Искахме да не се съобразяваме с чужди бюджети и да не се чувстваме виновни ако преценим да дадем повече пари за нещо и по-малко за друго. И точно така стана, всичко върви по план и ще бъде точно такова, каквото сме си го представяли.

Относно разходите в цифри, според мен 10 000лв. са една средна сума за една средно голяма сватба. От много неща може да се спести, но и за много неща аз не бих направила компромис. Винаги може с по-малко, винаги може и с повече. Най-големия разход, разбира се, са кувертите на гостите – там под 30лв/човек не виждам как може да се падне, и то без алкохола.

3. Как избрахте локацията?

Знаехме, че искаме тържеството да е в Благоевград, защото там се запознахме, там започна всичко, а и там е най-подходящото и удобно място за всички роднини и голяма част от приятелите ни. Така повече от половината гости на сватбата няма да пътуват.

Започнах да търся заведения, подходящи за малка до средна сватба. Исках първо да избера заведението, да видя с колко места разполага и тогава да взема решение кои хора да поканя. Не исках да правя никакъв компромис с мястото.

За щастие намерихме комплекс с капацитет точно толкова, колкото ни трябваше от самото начало. Нито повече, нито по-малко. Освен това мястото е толкова красиво, че почти не се нуждае от декорация.

4. Какви хора и екипи сте наели?

Всички добре знаете, че за една сватба можеш да наемеш всякакви хора и екипи, които да помагат за самия ден – от шофьора на колата, през фотографа и декораторите, дори можеш да си наемеш хора, които да бъдат просто на разположение при каквато и да била нужда в самия ден.

От всички тези опции ние се спряхме на хора, без които смятаме, че не можем, а именно: фотограф, оператор, водещ и DJ.

5. Ами декорацията, тортата, дизайна на печатните материали?

Не е безизвестно, че по професия съм дизайнер, затова всички печатни материали и декорацията са в мои ръце. В изработката на поканите участваха още баща ми и един семеен приятел, които много ми помогнаха и съм им безкрайно благодарна, но за поканите ще има цял отделен пост като му дойде времето и ще разберете повече. 🙂 Тортата пък поверихме на друга добра позната, която прави торти в свободното си време. Благодарим ти, Ани!

6. защо не наемате човек за всичко, вместо да се занимавате и да натоварвате близките си със задачи за събитието?

Това е въпрос, който често ми се задава. Истината е, че абсолютно никого не сме накарали на сила да помага – близките и приятелите ни са много емоционални за събитието и сами искат да се включат.

Ние пък вярваме, че хората носят най-силната енергия, и когато нещо се прави с лично отношение, то се получава перфектно и емоцията в случая дава най-добрите резултати.

7. роклята и костюма

Роклята, разбира се, ще я шия, отново при приятелка. Благодаря, Наде!
Нея ще я видите чак след сватбата по разбираеми причини, хаха.

За младоженеца засега сме харесали два модела на костюми в Zara, ще видим дали ще му паснат и като размер.

8. За колко време се организира спокойно една сватба?

Според мен 6 месеца са напълно достатъчни за организиране на средно голяма сватба (60-80 човека). И то при положение, че много от нещата си ги правите вие сами. Ако си наемете хора за всичко, зависи от техните срокове, но ако предположим, че са абсолютно свободни – и месец е достатъчен.

9. защо ще сключвате църковен брак, при положение, че не сте вярващи?

На първо място, защото ритуала в църквата, самото венчание, ни харесва страшно много както като преживяване, така и като послание. Защото го усещаме като вричане в самите нас – един в друг. На второ място – уважаваме традициите и знаем, че бабите и дядовците ни ще оценят венчавката в църквата по съвсем различен начин от нас, така че до някаква степен го правим и заради тях.

10. Как избрахте кумове?

“Това е нашата сватба и ще правим каквото си искаме.”

Това бяха думите на мъжа ми, когато се чудехме кои кумове да изберем. И така сега ще имаме две двойки кумове – едни за ритуала и едни за венчавката. Нищо не забранява подобна практика, просто не е обичайно и хората може би по-скоро не се сещат да го правят. Ние сме повече от щастливи, че двете ни най-близки приятелски семейства се съгласиха да си “поделят” кумството и да вземат еднакво важни роли в този ден.

11. Какви са приоритетите ви за този важен ден?

За да преценим какви бюджети да определим за различните неща, първо трябваше да ги степенуваме. Избрахме трите най-важни неща, за които определихме по-висок бюджет:

 1. халките, защото ще ги носим цял живот;
 2. оператора, защото от видеото се предава емоцията на целия ден и се запечатва завинаги;
 3. водещ+DJ, защото от тях зависи настроението на всички;

След това открихме нещата, от които решихме да се лишим, защото не ги смятаме за важни, ама никак:

 1. кола под наем, защото ще платим около 400лв. за 2 часа;
 2. поемане на нощувките на гостите, защото за малкото хора, които трябва да наемат стая за вечер не е проблем да го направят, а на нас ще ни спести страшно много;

Всичко останало е както дойде, като гледаме да не се изхвърляме, но и да не претупваме нещата, разбира се.

Е, това са най-често задаваните въпроси относно организацията и решенията, които трябва да се вземат преди сватбата. Скоро ще видите и поканите, а след сватбата и всичко останало, защото искам да бъде изненада за повечето гости. :))) Ако имате други въпроси, чувствайте се спокойни винаги да ми пишете в коментарите, на лично във facebook или пък на мейла, ще помагам с каквото мога!

5 comments

 • Как успя да събереш всичко важнов толковакратък текст?! 😃 Нямам търпение! 😀 А за декорацията, на 30 окончателно ще имам какво да ти покажа, ако решиш да добавиш нещичко 😘

 • Ай, Пири, много мой тип ми звучи това – и липсата от голямо предложение, защото “ние си го знаем, усещаме си го от много време, че сме един за друг”, и самостоятелното плащане на събитието и т.н.

  Бих желала да прочета и за избора на менюто, за декорацията по масите – тип букетчета, панделки, цветовата гама, сватбените чаши, също и за ритуалите, които се избрали да спазите – разните му танцови групи, хвърляне на чаши…

  А за халките – бтв, не е обичайно да се носят цял живот, доколкото аз знам, сменят се през… 10-15 години примерно, я заради мода, я заради личен вкус. И за тях искам да чета!

  • Ние искаме точно тези халки да ги носим цял живот 🙂 , затова и си ги взехме мааалко по-свободни, да не са ни перфектно тамън, защото най-вероятно ще отеснеят с времето по едни или други причини.
   Ще пиша подробен пост за цялото протичане на всичко с ритуалите, но след сватбата, защото всичките ми гости четат този блог, а искам да им бъде изненадващо и интересно.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *