Лесен начин за обработване на снимки във Photoshop Цветове, тонове, контраст, дълбочина и осветеност

Здравейте, приятели! 🙂

Поради голямо желание от Ваша страна, правя този tutorial пост за обработка на снимки във Photoshop така, че да изглеждат естествени, по-наситени, по-светли и по-контрастни. Ето нагледно за каква разлика говоря:

Не обичам пре-обработени снимки, на които ясно личи, че са пипнати повече от нужното. Има моменти, в които тези методи са подходящи, но за представяне на продукти или просто непринудени ежедневни снимки…кому е нужно?

Често ставам свидетел как хората слагат прекалено много sharpen, а всъщност имат нужда само от малко повече контраст, за да изпъкнат определени елементи в кадъра. Дори снимките да са за лично ползване, защо да ги разваляме така? Един колега веднъж толкова беше шарпнал снимки от един тиймбилдинг, че и най-стегнатите девойки се бяха сдобили с нещо средно между целулит и люспи. Защоооо? 😀


Приятен, лесен и бърз начин да постигам добри цветове и тонове във Photoshop

Нека спомена на първо място, че първоначалната снимка трябва да се доближава до представата Ви за крайния резултат, за да се получи той “приятно, лесно и бързо”, както всички обичаме да става. 🙂 Снимането на добра светлина винаги е плюс, разбира се. Винаги избирайте най-светлото място в къщата, когато снимате статични обекти, но нека няма директна светлина върху тях.

1. Отворете снимката във Photoshop.

photoshop-tutorial

2. Натиснете Ctrl+L, за да отворите Levels и нагласете плъзгачите така, че да получите желаните нива на цветовете. Аз чрез Levels правя бялото по-бяло и акцентирам на тъмните цветове, ако има нужда.

photoshop-tutorial

3. Натиснете Ctrl+B, за да отворите Color Balance панела. Може отново да настроите плъзгачите, но на мен ми е по-удобно да въвеждам директно стойности на Color Levels. Правя го само за Midtones, когато снимката няма нужда от по-солидна намеса.

photoshop-tutorial

4. Натиснете Ctrl+M, за да отворите Curves панела. Нагласете координатната система така, че да Ви харесва резултата или директно въведете стойности в Output и Input и експериментирайте. Внимавайте светлото да не стане прекалено светло, защото на места започва да изглежда направо като плътно бяло.

photoshop-tutorial

5. Отворете Brightness/Contrast както е показано на скрийншота:

photoshop-tutorial

Нагласете двата плъзгача или само единия, както аз съм направила в случая, защото нямах нужда от повече осветеност на конкретната снимка.

photoshop-tutorial

6. Последно използвам Spot Healing Tool, за да премахна някои ненужни обекти, които отвличат вниманието, но не допринасят към стойността на кадъра. Както може да видите, на снимката с Фюри съм премахнала едни камъни и няколко замърсявания на снега.

photoshop-tutorial

Е, това е! Ето и before/after, за да видите резултата и да сравните с първоначалния кадър:

fury

Разбира се, това са инструментите, с които си служа, но не винаги ги ползвам всички. Когато им свикнете вече ще можете да преценявате още в началото коя снимка от какво има нужда. Постарах се тук да ги ползвам всички, за да мога да Ви ги покажа.

Надявам се да съм Ви била полезна! Не се колебайте да ме попитате ако имате нужда от нещо! 🙂

 

One comment

  • Много хубав пост! 🙂
    Аз много харесвам и функцията Noise reduction! Но отново трябва да е с мярка, иначе може да стане доста натрапчиво. Използвам Adobe Lightroom
    Фюри е разкошна! <3

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *