Моята бременност | Втори триместър

Всички ми казваха, че първия триместър минава бързо, втория минава прекрасно, защото нито ти се гади, нито ти тежи, а третия минава много бавно. Истината е, че за мен първите месеци (до 4ти даже, така че малко застъпвам и то втори триместър), минаха агонизиращо бавно в лежане, повръщане, гадене и нетърпеливо очакване да разберем пола на бебето, когато 4 седмици ми се сториха като 4 години.

Вторият триместър ми мина много бързо. Може би, защото един месец от него ми беше все още с гадене, но вече се посъвземах. Седмиците от 20-та до 28-ма минаха обаче като светкавица! За което се радвам, защото летните жеги ме мъчеха страшно много. А пък в 6ти месец бебе М. реши много да порасне и започна да ми тежи доста.

IMG_4655

Какво главно правих през втори триместър?

 • криех се от жегите;
 • набелязвах неща за пазаруване;
 • пазарувах някои неща за бебчето;
 • виждах се с приятели;
 • криех се от жегите;

От къде и какво бебешко пазарувам?

Признавам си, пазаруването за първо бебче е нещо толкова вълнуващо, че не можеш да се побереш в кожата си от умиление! Тези миниатюрни размери просто ти взимат и сърцето, и мозъка, и ума, и душата и всичко! И средствата. Да. Ще ви направи впечатление, че много бебешки стоки са безумно скъпи. Както е с дрехите за бременни. Просто нямаш избор, трябва да купиш и доста хора се примиряват с цените.

Аз обаче трудно мога да се примиря и винаги търся алтернативи! Моята стратегия е следната: от рано съм си направила списъци с любими продукти в най-харесваните от мен бебешки сайтове и тихичко и кротко чакам намаления. Така купих страхотни дрешки от H&M на половин цена. Също така поръчвам от чуждестранни сайтове, където цените са доста по-разумни от много български.

IMG_4670

Любимите ми сайтове за бебешки артикули:

 • baby.bg – поръчвам онлайн; засега имаме муселинови пелени, но ще купя от тях и помпата (ако не я намеря по-изгодно), защото с всяка поръчка получавате талончета за отстъпка на определени артикули и имам -10% за нея, а това не е малка отстъпка предвид цените на помпите;
 • hm.com – поръчвам онлайн и пазарувам понякога на място; често има много изгодни оферти, особено по време на намаления; нямам търпение за есенните и зимни дрешки!
 • nextdirect.com – nextdirect е сайтът, от който можете да поръчате някои продукти на next с доставка до България, която пък е безплатна за поръчки над 60лв.; от там поръчах чисто бели бодита и страхотни гащеризончета на много добри цени; готвя още една поръчка в следващ размер;
 • mothercare.com – имам един swaddling blanket и съм изключително впечатлена от материята; поръчвам с посредник;
 • carters.com – събрахме се няколко момичета и направихме поръчка до Англия, от където с превозвач поръчката ни беше доставена до България; очаквам да си ги взема в понеделник и ще ви покажа колко разкошни неща си имаме от там!

Какво е най-вълнуващото през втори триместър?

Освен, че Матей вече е истински човек, най-разкошното нещо е връзката, която изградихме, защото той вече съвсем отчетливо може да комуникира. Да, и на мен ми беше трудно да повярвам в това, но се убедих сама. След като започна да шава вече съвсем осезаемо, ритничетата му доста често са целенасочени. Например когато ме чуе да говоря по-дълго време, или пък когато слагам ръка на определено място на корема и той се опитва да стигне до там, за да ме побутне в отговор. Просто е нещо извънземно!
Знаех, разбира се, че бебетата ритатат, 😀 но не очаквах, че го правят съзнателно и доста често с цел. Просто е върховно да усетиш как това мъничко същество в коремчето ти има нещо да ти каже. 🙂 Класифицирам го сред най-върховните усещания като влюбването например, или когато правиш нещо мечтано за първи път.

Прегледите

Прегледите в трети триместър не са кой знае какво, нито пък са много регулярни. Представляват главно измерване на обиколката на корема, изследване на кръв и урина, измерване на кръвно и пулс, проверка на пулса на бебето. Следи се също за подувания, спад в хемоглобина, начин на хранене. Главно е това.

Има един преглед, който се нарича фетална морфология. Той е много вълнуващ за много бъдещи родители, защото често е съпроводен от един поглед на бебето на 4д ехограф, който го показва триизмерно в реално време и можете да видите (размазано) личицето му. Иначе самият преглед изобщо не е фокусиран върху сантименталната стойност и е много важен, защото на обикновен ехограф се оглеждат абсолютно всички системи и органи на бебето и може да се забележи ако има някаква аномалия.

baby-shopping

Физическите промени

Коремчето много порасна в последния един месец и вече го усещам да натежава. Освен това от размерите си доста ми възпрепятства нормално ежеднвни дейности. Понякога лекичко го удрям в някой стол или врата, защото не мога да преценя габаритите си още. 😀 Докато свикна и ще съм родила…

Иначе откакто се свърши с жегите вече краката ми не се подуват, което е супер, защото много ме мъчеха преди. Ииии за завършек на втори триместър, бебе М. ми подари хормонален коктейл, който накара космите на краката ми да започнат да растат със скоростта на бавноразвиваща се костенурка, за което му благодаря безкрайно! 😀 Всичко останало си е както обикновено. Не мога да кажа, че ми се яде повече, нито пък, че ми се ядат някакви определени неща. Все още се боря с месото, защото ми е трудно да го понеса, но пък трябва, заради ниският ми хемоглобин, така че ще се разберем в един момент.

Най-късно – като родя. 😀

3 comments

 • Хахахаха, Пири, за космите много се смях! 😀 Много се радвам за теб, да сте живи и здрави 🙂 Надявам се и на мен да ми се случи, радвай се, докато трае!

  • Ехеее, после второ, трето… 😉 Няма да е единственото бебе вкъщи със сигурност! Само да сме живи и здрави. Пожелавам ти го от сърце!

   • Благодаря! Пожелавам ви го 🙂 Еее ама друго си е първото сега докато е още в коремчето да си го галиш, хихи 😀

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *