Моята бременност | Трети триместър Най-прекрасното време от цялата бременност!

Пиша този пост в 36та седмица. Фактически третият ми триместър не е завършил, но вече всеки ден може да бъде Денят и затова не искам да го отлагам. Да! Вече съм в 9ти месец от моята бременност и до терминът ми остават по-малко от 30 дни. Можете ли да повярвате колко бързо мина времето?

И наистина, всички ми повтаряха, че последните месеци е най-тежко и минават най-бавно. При мен нещата не стоят точно така. 7ми месец изкарах на легло заради дископатията, но пък вътрешно се чувствах много добре и намирах начини да се радвам на човечето в балончето. Четях си полезни неща, пишех си често с момичетата от отчетната ми група във facebook, които също са с термин през ноември и изобщо бях изцяло потопена в бременността си. 8ми месец пък е може би най-прекрасния от цялата ми бременност. Да, появиха се определени дискомфорти, но всички те сигнализират, че бременността напредва, бебето расте и тялото ми се подготвя за важния момент на раждането, така че ги приемам като нещо абсолютно нормално и не им обръщам голямо внимание.

empirina-pregnancy

Какво главно правих през трети триместър?

 • йога;
 • радвах се безмерно много на настъпващата есен;
 • организирах си разходки с приятели и продължавам;
 • разхождах се бавно и дълго с Фюри;
 • довърших пазаруването за бебе М;
 • изпрах почти всички бебешки текстилни принадлежности и дрешки;
 • почти привършихме с ремонта на спалнята и скоро ще ви покажа!
 • набавих си всичко необходимо за болницата;

Любимите ми бебешки покупки:

 • Количката: Спряхме се на Mutsy Evo и щях да дебна за промоционална цена някъде по сайтовете, когато изскочи една оферта за точно този модел втора ръка в тюркоазен цвят, който вече не произвеждат от марката, но пък ние много харесваме! Влюбихме се в нея, оказа се, че е адски запазена с почти неизползван кош за новородено, чисто ново (гаранционно сменено) шаси и без никакви забележки! Взехме я за смешни пари и това е една от покупките, с които най-много се гордея, защото спестихме близо 1000лв., без да правим компромис с предпочитанията ни за марка, модел и качество.
 • Чувалче за сън Gro-Snug Penguin Pop Light: Чувалче, което имитира swaddling blanket и може да се използва както с прибрани ръчички на бебето, така и с ръчичките отвън в зависимост от неговите предпочитания. А и пингвините са върха! Бяхме си го набелязали много отдавна и в последствие стана подарък от брат ми и приятелката му за бебе М. 🙂
 • 3D бебешко одеяло от Kikkaboo: Любов от пръв поглед имаме с това сладичко одеялце, а е и толкова мекичко! За цената си е просто перфектно и оправдава всичките ми очаквания. Чудя се дали да не си вземем още такива животинки?!

Дрешките на бебе М за изписването ни от болницата

На малкото ни момченце му е тръгнало на мечешки неща още от началото. Дори жилетката за изписването му има мечешки ушички!

baby-clothes

Какво е най-вълнуващото през трети триместър?

Ще се повторя малко от предния триместър, но това си остава най-великото нещо на света!
Най, ама найнайнай любимото ми нещо е усещането за бебе в коремчето! А в последните месеци усещането се появява много често и абсолютно мога да различа кога усещам крачета, дупе, гръбче, ръчички, главичка. Просто вече Матей е толкова голям, че всяко негово движение ми е ясно точно какво е. Понякога недоволства, понякога се опитва да излиза директно през пъпа ми, понякога се изтяга като котенце, понякога си играе с ръчички. Тези моменти са моменти на абсолютно влюбване и не бих ги заменила за нищо на света! Затова и не бързам бременността ми да приключи.

Прегледите

Прегледите зачестяват през трети триместър. След 30г.с. са през 2 седмици, а от 36г.с. насетне са всяка седмица. Започват прегледите с тоновете на бебето, на които се проверява как реагира то по време на контракция. Аз още не съм имала такива прегледи, тъй като точно днес влизам в 36г.с., но след няколко дни ще имам.

Посещенията ми при акушерките от Зебра са винаги много приятни и вълнуващи. Не спирам да се възхищавам на практиките им, които ме откъсват от българската реалност по отношение на проследяването на бременността и ме пренасят някъде на запад, където не се прави нищо излишно, а акушерките могат само с опипване на корема да разберат дали бебето е наред, как се е позиционирало и дали се развива нормално. Великолепни са, обичам ги! ♥

Физическите промени

Както споменах в началото на поста:

Появиха се определени дискомфорти, но всички те сигнализират, че бременността напредва, бебето расте и тялото ми се подготвя за важния момент на раждането.

Определено не мисля, че трябва да се вторачвам в тези усещания, тъй като те не са нещо неочаквано за този период. Главно болки в гърба, в таза, безсъние, все по-чести посещения на тоалетната, киселини, липса на апетит, бързо изморяване, недостиг на въздух. Но някак свикваш да живееш с тези неща по време на бременността, защото те не идват изведнъж а постепенно. Просто в последните месеци се засилват. Доста голямото ми вече коремче също ме кара да внимавам от къде минавам и как се навеждам, но пък дните ми са пълни с правене на клекове, така че да приемем, че спортувам. 😀

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *