Какво правят местните на International Jazz Festival Bansko

За тези от вас, които не знаят – родена съм и съм израснала в Банско, и до ден днешен често се връщам там, макар и да живея в София от години. Международният джаз фестивал е част от живота ми абсолютно всяка година от 1998 до сега – вече 20 години – и не съм пропуснала нито един! През всичките ми съзнателни години, Джаза (както му казваме в родния ми град) е нещото, около което се завърта лятото ми. Може да не отида на море, но със сигурност съм на Джаза!

Никога няма да забравя годината, в която търсихме брат ми сред тълпите и се поболях от ужас, а той просто си беше седнал пред сцената да гледа. Или годината, когато отидохме с кучето ни. Или годината, когато изхарчих всичките си спестявания на базара. Или когато ми падна зъбче от една карамелизирана ябълка. Или когато слушахме Mungo Jerry и се размазахме от танци. Мога да продължавам, но нека е по същество.

Image may contain: 4 people, people on stage

Какво е важно да знаете?

  • Има ВИП зона, която представлява няколкото най-близки до сцената редове с пейки. Аз не намирам чар в седенето там, защото преживяването, което търся е друго, но за ценителите на джаз музиката, които искат да гледат и слушат е идеално. Абонаментни карти за седящите места на голямата фестивална сцена, можете да получите от хотелите които подпомагат International Jazz Festival Bansko, а кои са те може да видите тук.
  • Базара е приятен, но по-скоро не е нещо специално. На мен лично ми се иска да беше по-арт и по-модерен. Ще видим как ще бъде тази година. За сметка на това има всички типични фестивални неща – пържени картофки и бира, захарен памук, светещи пръчици, които стават на гривни.
  • По принцип джаз фестивалът продължаваше от 6-ти до 13-ти август, но тази година е изместен с 2 дни назад, следователно ще бъде с дати 04.08-11.08.

Image may contain: 5 people, people smiling, crowd and outdoor

Как да преживеете International Jazz Fest Bansko като local person?

  1. На Джаза не се стои отпред! Ако имаше едно единствено правилно на местните симпатяги, това щеше да е то! Музиката се чува прекрасно в целия център. Дори имам спомен, че една година слушахме чак от парка! Даже от стадиона. Но нека се спрем на центъра.
    С компанията ми винаги избираме като локация паметника на Никола Вапцаров, фонтаните или някоя от тревните площи.
  2. На Джаза не се пие наливна бира и не се яде обикновена цаца! Наливната бира е разредена, затова се запасете с хладилна чанта и бирички в кенчета или стъкло. А ако обиколите малко може да намерите една уникална караванка с едни много мили хора, които правят не каква да е, а божествената панирана цаца. Трябва да я опитате, вярвайте ми!
  3. На Джаза не просто се слуша музика! Джаза се преживява и остава в спомените до следващото лято. Починете си хубаво през деня и отидете в центъра рано, за да си изберете възможно най-добрата локация. Вземете кучето си. Вземете децата. Опънете си слак. Вземете си водни пистолети, хамаци, одеяла, рибарски столчета, вкусна храна и добри напитки. Музиката я имате, но преживяването зависи от вас. Ще се заредите с много прекрасна енергия, но трябва да донесете малко и от вашата. Така ще бъдете истински в Джаза.

A group of young people enjoying themselves at a music festival

И, моля ви от все сърце – когато си тръгвате, не забравяйте да почистите след себе си. Защото утре пак има джаз, а след това животът в Банско продължава и на полянката, където снощи сте се забавлявали ще си играят деца.

*Някои от снимките са взети от facebook страницата на International Jazz Festival Bansko.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *