Креативни игри с детето и любимите книжки #НитоДенБезКнижки

От създаването на проектът #НитоДенБезКнижки изминаха повече от 40 дни, но по-важното е какво се случи с него. Малкото проектче, плод на въображението и добрите ми намерения, всъщност се превърна в общност за споделяне, смях, идеи и нови запознанства. Нещата се случиха толкова бързо! Знаете как е с децата – те порасват по-бързо, отколкото ние можем да възприемем. С този проект нещата се случиха много, много по-бързо дори от това. Нямах време да порасна с него, но се старая да наваксвам и да бъда полезна по възможно най-много начини.

Днес реших да споделя с вас няколко идеи за игри с детето, които включват книжките. Защото…всички знаем, че четенето не опира само до прочитането. Четенето е комуникация, сближаване, преживяване, но най-вече четенето е игра.

View this post on Instagram

Проектът #НитоДенБезКнижки ме срещна с толкова прекрасни хора! Вдъхновявате ме всеки ден и съм благодарна, че сме заедно (и заедно с децата си) в това приключение! ❤ Четенето е богатство за цял живот и съм убедена, че след любовта, веднага се нарежда при нещата, които ще спасят света! 😊✨ Любимата книжка на Матей в момента е Изгубен и намерен 🐧 от @ribka_publishing. Избира я всеки ден преди лягане. По два пъти. Но не ми пречи, този пингвин е тооолкова сладък! 😇 #reading #babyreading #kidsreading #четене #детскочетене #щастие #мама #бебе #momlife #momblog #toddler #childrensbooks

A post shared by E M P I R I N A (@empirina) on

Не искам да поставям възраст на игрите, защото синът ми ме е научил да не живея с подобни предразсъдъци. Никога не е нито рано, нито късно да предложим на децата си конкретни занимания. Те самите ще ни покажат дали сме нацелили момента. Да започваме!

1. Книга в кутия

Всички деца обичат да отварят кутия, пълна с всякакви изненади. Идеята на тази игра е да сътворите или намерите предмети, свързани с любимата книжка на детето и да ги съберете в кутия. По-сръчните дори могат да декорират кутията така, че да напомня на книжката. Когато детето изважда определен предмет можете да му задавате въпроси, свързани с историята от книжката или да търсите заедно къде в книжката се намира въпросния обект.

2. Пъзел/колаж по книжка

Можете да включите и рисуването, ако детето ви е фен или пък да намерите и принтирате картинки, свързани с книгата. След това ги изрежете, разбъркайте и започнете да подреждате и лепите любимите геройчета и случки върху голям картон. Трябва да спазвате реда от историята в любимата книжка, след което да разкажете книжката по картинките. Ако пък детето иска да създаде своя история, още по-добре! Така ще стимулирате креативната му мисъл. 

3. Дайте живот на любимия главен герой

Веднага се сещам за една дама в групата, която беше поръчала плюшена играчка с вида на любимото геройче на нейното дете. Ставаше дума за Бу от книжката Чудовището Бу обича да яде. Резултатът беше феноменален, а съм убедена, че и детето просто се е побъркало от кеф, че има материализиран своят най-добър книжен приятел. Ако можете да шиете не се и замисляйте, а направо започвайте. Защо не включите и детето? Ако пък не – поръчайте на някоя приятелка шивачка или в някоя от фейсбук групите за шиене. Гарантирам, че това ще е следващата любима играчка на детето ви.

View this post on Instagram

От днес започвам личен пробен проект, който кръстих 'Нито ден без книжки'. 📚 Четенето на книги е ежедневие вкъщи, а детското четене се превърна в ритуал, хоби и любов, откакто имаме Матей. Буквално от ден 1 му четем и на 1 годинка вече се виждат огромните ползи от това. С инициативата #НитоДенБезКнижки искам да ви показвам как вплитаме четенето в ежедневието си, да ви давам идеи за книги, автори и начини на четене с децата. Искам да подтикна повече родители да обърнат внимание на този благотворен навик и да повярват в множеството ползи от него. ⭐ ★ Как да се включите? ★ 📚 Споделяйте постовете ми или създавайте ваши такива, като ме отбелязвате, за да мога и аз да ги споделям. 📚 Използвайте хаштага #НитоДенБезКнижки и го последвайте в instagram, за да виждате всичко по темата. Надявам се в края на 2019 да имаме голямо количество качествен content по темата. 📚 Следете за множеството #giveaway постове, които съм ви подготвила. Още утре пускам първия! Споделяйте ги и с приятели. Планирам да публикувам поне веднъж месечно разнообразна информация за четенето и книжките в блога или в youtube канала. 💖 Ще се включите ли? Ако да, споделете този пост в стори и ме отбележете, за да видя. ✨ Споделете и с приятели за инициативата, нека се съберем повече и да си бъдем полезни! Надявам се да постигна целите си и повече деца да пожелаят книжки за Коледа през 2019! #books #книги #четене #бебе #мама #тодлър #книга #блог

A post shared by E M P I R I N A (@empirina) on

Имам каво да напиша и за номер 4, но засега ще го запазя в тайна и ще издам само, че с Влади от BABY CUBE ви готвим нещо много страхотно за книжни игри с детето! Надявам се възможно най-скоро да можем да ви го представим! До тогава се уверете, че сте част от групата #НитоДенБезКнижки, както и че следвате хаштага в instagram. Ще има още много изненади за вас, а съм убедена, че можете да намерите и страхотни приятели в групата. А скоро очаквайте и първата ни среща! ♥ Ще ви държа в течение.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *