Втори шанс за нас и спасен живот за Фюри Превъртане на стомаха при кучета

Първата вечер с Фюри вкъщи изглеждаше така:
Малка, сладка, 2.5-килограмова, пухкава топка косми с мокро носле, което кръстихме “маслинката”, се опитва да се намъкне в леглото ни по всевъзможни начини. Не може да изкачи прагчето на вратата между хола и терасата. Обича пухкавото си червено одеялце и да гризка кокали от телешка кожа. Влюбени сме в нея до припадък.

Първата вечер с Фюри вкъщи днес изглежда така:
Огромна, 30-килограмова и много уморена топка косми с обръснато коремче и оромен шев през средата лежи на плочките. Едвам се придвижва от конуса около врата си, но идва веднага за гушкане. Пие много вода заради упойката. Излиза често и по малко. Хапва често и по малко. Пие болкоуспокоителни и някакви други хапчета, които нямах време да прочета за какво са. Безброй пъти я целуваме по “маслинката”, а когато легне в пухкавото си червено одеялце я поглеждаме и сме благодарни, че я има.

Връщам лентата 3 нощи назад, когато започвахме да подозираме, че нещо не е наред. Беше най-обикновена вечер, вечеряхме в двора, легнахме си в нормално време. Фюри беше хапнала няколко кокалчета от ребърца и се опита да повърне, както се случва понякога, когато е била много лакома. Не отдадохме голямо значение. Позивите за повръщане обаче не спряха. Часове наред. Когато започна да скимти при всеки опит за повръщане, а от устата й вече излизаше само стомашен сок и пяна, решихме, че трябва да вземем спешни мерки. Бях чела за клиника Син Кръст и бях оставила някъде в подсъзнанието си информацията, че при спешност е добре да се ходи там. Не сме имали други такива спешности. Подозирахме, че има заседнал кокал в устната кухина, хранопровода, стомаха…някъде. В клиниката обаче се оказа превъртян стомах.

Няма да ви разказвам целия ужас, през който премина тя, за да стигне до животоспасяващата операция. Нито ще ви разтягам локуми как сме се чувствали през цялото това време до тази сутрин, когато вече нямаше опасност за живота й (най-сетне!). Искам да обърна внимание на диагнозата.

Превъртане на стомаха.

Нещо, за което има твърде малко информация, но ето тук можете да се запознаете какво е и как се разпознава, как да реагирате. Усукването/превъртането на стомаха се класифицира на второ място като причинител на смърт при кучетата, веднага след раковите образувания. Това е АДСКИ често и не бива да бъде неглижирано.

По-застрашени са едрите породи, но апелирам към всички собственици на кучета – подгответе се много добре по темата, за да разпознаете състоянието при нужда и да реагирате. Наистина е смъртоносно, а времето за реакция е изключително кратко. И в никакъв случай не си мислете, че няма да се случи точно на вас.

Копирам най-важното тук от dog.bg
Тревожни симптоми за разпознаване:
1. Подуване на стомаха-гледайте областта около последните ребра на гръдния кош.
2. Мъчителни опити за повръщане или повръщане на бяла, силно лигава пяна.
3. Необичайно слюноотделяне.
4. Необичайно поведение-силно безпокойство, скимтене, усещане за болка, кучето стои право и не иска да легне, обикаля неспокойно помещението, затруднено дишене и т. н.
5. Засилена перисталтика.
6. Понякога всичко става и без видима проява на някои от тези симптоми или те са по-слабо изразени.Различните кучета реагират различно.ЗАТОВЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ КАК РЕАГИРА ВАШЕТО КУЧЕ ПРИ РАЗЛИЧНИ СИТУАЦИИ.
7. Тези симптоми се проявявят най-често / но не винаги / малко след хранене, но се случва и няколоко часа след това.
8. Бързото и лакомо ядене също се считат за силно рисков фактор.

Спасихме Фюри, но животът й висеше на много тънък косъм. Вече си е вкъщи, но само преди 24 часа още никой не можеше да ни обещае, че ще е жива днес. Имаме втори шанс с нея и съм зверски благодарна за това. Сега ще целувам маслинката й повече, ще й купя още едно мекичко одеялце и ще вярвам повече на собствените й реакции, защото тя знаеше, че нещо се случва доста преди ние да разберем.

И не на последно място искам да благодаря неизмеримо на клиника Син Кръст и д-р Велев за професионализма, адекватността и човещината. Велики сте. Обичаме ви. Дължим ви живота на пухкавото ни детенце. <3

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *